Simi Jan var på bin Ladens liste: Jeg har vidst det længe

TV2s korrespondent Simi Jan tager de nye oplysninger om, at hun og kollegaen Puk Damgård blev overvåget af Al-Qaeda, med sindsro.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Onsdag kom det frem, at de to danske journalister var blandt de personer, som terrororganisationens leder Osama bin Laden holdt et vågent øje med.

Det skete i forbindelse med de dokumenter, som de amerikanske efterretningsmyndigheder har offentliggjort. De stammer fra bin Ladens skjul i Abbottabad i Pakistan.

På det tidspunkt arbejdede Simi Jan freelance for TV2 og Politiken, men faktisk er de nye oplysninger slet ikke nye for Simi Jan.

»Jeg blev gjort bekendt med det her efter, at Bin Laden blev slået ihjel, hvor jeg fik at vide, at der var det her brev eller korrespondance. Så jeg har vidst det længe,« fortæller Simi Jan og hentyder til to dokumenter. Det ene er et brev, som bin Laden sendte til al-Qaedas stabschef, Atiyah Abd al-Rahman, og det andet er Atiyahs svar.

»Siden Muhammed-tegningerne har Danmark været i Al-Qaedas søgelys, så det kommer ikke som en overraskelse for mig, at jeg - som dansk journalist - bliver nævnt i sådan et dokument.«

Som rejsende reporter i krigshærgede lande er hun meget bevidst om, at der er en risiko forbundet med det arbejde, hun udfører.

»Det er et arbejdsvilkår i de egne, jeg bevæger mig rundt i. Det er områder, hvor Taliban er, og hvor der er krige og konflikter. Så det tager jeg rimeligt meget med sindsro. Der er en risiko ved det arbejde, jeg laver, men det er der jo også ved så meget andet. Der kan være en vejsidebombe, et selvmordsangreb eller en kidnapning, men den risiko er der jo bare generelt i forhold til de lande, jeg bevæger mig i.«

»Det eneste, vi kan bruge det her til, er, at vi endnu engang får bekræftet, at Danmark har været i Al-Qaedas søgelys på grund af Muhammed-tegningerne. Det har vi vidst længe, og det har jeg også rapporteret om flere gange,« siger Simi Jan.