Sikker Trafik om spritbilister: Vi må alle tage ansvar

På to uger er 267 personer blevet taget i at køre i påvirket tilstand. Vi skal blive bedre til at blande os, hvis en beruset person finder bilnøglerne frem, lyder det fra Rådet for Sikker Trafik.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hver fjerde gang en person bliver dræbt i trafikken, er der alkohol indblandet. Særligt under sommerens mange sammenkomster og fester er der mange, der sætter sig bag rattet, selv om de har nået promillegrænsen.

»Spritbilisme er stadig et problem. Selv om samfundet og folk generelt tager afstand fra spritbilisme, så kører der rigtig mange mennesker rundt på de danske veje med for meget alkohol i blodet. Vi regner med, at 10.000 bilister kører rundt i påvirket tilstand hver eneste dag,« siger Mogens Kjærgaard Møller, der er administrerende direktør i Rådet for Sikker Trafik.

Alene de to sidste uger er 267 personer blevet sigtet for at køre i påvirket tilstand, efter politiet har gennemført sprit- og narkokontroller på vejene i forbindelse med kampagnen »Er du klar til et pust?«.

»Politiets kontroller viser tydeligt, at der stadig er et problem med spritkørsel. Alkohol koster hvert år liv i trafikken. Det er totalt meningsløse ulykker, der kunne have været undgået, hvis folk havde ladet bilen stå,« siger Mogens Kjærgaard Møller og understreger, det er vigtigt, at vi alle bliver bedre til at holde alkohol og trafik adskilt - og til at gribe ind, hvis andre forsøger sig med den farlige cocktail.

»Vi kan alle gøre en indsats. Når vi inviterer gode venner på en hyggelig middag, så aftal på forhånd, hvem der kører hjem. Hvis svigerfar har fået lidt for meget indenbords, så tag nøglerne fra ham og tilbyd ham logi natten over. I det hele taget er man også ansvarlig som vært,« siger Mogens Kjærgaard Møller.

Hver femte dansker svarer i en undersøgelse, som Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden fik gennemført i 2014, at de kender en person, som de formoder kører spritkørsel jævnligt. Hvis man er en af dem, der kender en spritbilist, har man også selv et ansvar, lyder det fra direktøren for Rådet for Sikker Trafik:

»Ser man nogen, der har drukket for meget, skal man konfrontere dem og forhindre dem i at sætte sig bag rattet. I sidste ende er det en sag for politiet, og så må man kontante dem.«