Sigtet for uagtsomt manddrab efter narko-dødsfald

En 19-årig pige blev lørdag aften fundet død af en overdosis narkotika. En ung mand på stedet blev anholdt og sigtet for uagtsomt manddrab.

Da politiet i Skive lørdag aften kom ud til et privat hjem i Skive Midtby, vurderede de, at omstændighederne omkring en ung kvindes overdosis var af en sådan karakter, at en ung mand på stedet blev anholdt og sigtet for uagtsomt manddrab.

»Vi fik en anmeldelse klokken 19.29, og da vi kom ned for at lave en efterforskning på stedet, vurderede vi, at der var grundlag for en anholdelse,« siger vicekommisær ved Skive Politi, Lars Mikkelsen. Pigen var død, da politiet kom frem, og de formoder, at der er tale om en overdosis af kokain.

Ifølge Ritzau har den sigtede nægtet sig skyldig i uagtsomt manddrab, men han har erkendt, at han var til stede, og at han hjalp hende med at indtage stoffet. Så vidt politiet er informeret, havde kvinden ikke tidligere prøvet at indtage stof med sprøjte. Den unge mand blev løsladt søndag eftermiddag, men er fortsat sigtet i sagen.

Skal kunne bebrejdes
Men der skal være skærpede omstændigheder tilstede for at kunne sigte og dømme den unge mand for uagtsomt manddrab.

»Der skal være en begrundet mistanke om, at man kan bebrejde pågældende for hendes død. Det kan være, at han burde have indset, at kokainen var for kraftig, forurenet, eller noget lignende. Den pågældende burde altså have indset, at det, han gjorde, kunne medføre pigens død,« siger Lars Bo Langsted, juraprofessor på Aalborg Universit. Han forklarer, at det ikke er uagtsomt manddrab i sig selv, at den pågældende har hjulpet hende med at indtage stoffet. Der skal være en særlig grund til at sige, at den sigtede burde have indset, at der var tale om en særlig farlig situation.

Det er ikke noget nyt at sigte en person for uagtsomt manddrab for at have hjulpet en anden til at indtage en dødelig dosis narkotika. Eksempelvis blev en 20-årig kvinde fra Kolding sidste år sigtet for uagtsomt manddrab, fordi hun skulle have hjulpet en 17-årig dreng med at tage en overdosis narko det var første gang, han prøvede det. Omtrent seks uger senere døde den 20-årige selv af en overdosis.

I Sundhedsstyrelsens rapport »Narkotikasituationen i Danmark 2006« fremgår det, at dødsfald i forbindelse med narkotika har ligget nogenlunde stabilt mellem 230 og 275 dødsfald gennem de sidste år. I 2005 blev der registreret 275 dødsfald, ud af dem skyldtes de 69 vold, ulykker, sygdomme og lignende. Mens en dødelig dosis af en række forskellige stoffer var årsagen de resterende 206 dødsfald.