Sigtet for at planlægge skoleangreb: Derfor kan 16-årig pige varetægtsfængsles i mere end otte måneder

Den 16-årige pige fra Kundby-sagen har nu siddet varetægtsfængslet i otte måneder. Dermed runder sagen et skarpt hjørne, da en yderligere forlængelse af hendes varetægt kræver noget »helt særligt«.

Næste retsmøde i den såkaldte Kundby-sag, hvor en 16-årig pige og 24-årig mand sigtes for at planlægge terrorangreb mod to skoler, bliver på mandag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech

Sagen mod den nu 16-årige pige fra Kundby i Nordvestsjælland, der er sigtet for at planlægge angreb mod to skoler, har ramt en central skæringsdato.

Pigens varetægtsfængsling er gang på gang blevet forlænget, siden hun i januar blev anholdt, men for at den  fremadrettet kan opretholdes, skal der nu helt særlige forhold til.

I retsplejeloven står der nemlig, at personer under 18 år kun må sidde varetægtsfængslet i mere end otte måneder, hvis der er »helt særlige omstændigheder« til stede. Og det har nu fået pigens forsvarer, Mette Grith Stage, til at bede om et nyt retsmøde på mandag.

Berlingske har bedt jura-professor Eva Smith, der har speciale i straffeproces ved Københavns Universitet, gøre os klogere på, hvad »helt særlige omstændigheder« kan være samt vurdere, om den slags omstændigheder er til stede i Kundby-sagen.

Og det er umiddelbart tilfældet, mener hun.

»En af de alvorligste forbrydelser«

»Nu er hun jo sigtet for en af de aller alvorligste forbrydelser overhovedet, så hun kommer ikke ind under de forskellige tidsfrister, der er, når man er sigtet for noget, der er knap så alvorligt,« vurderer Eva Smith, der selv sad med i det panel, der formulerede oplægget til det, der for godt otte år siden, blev lovteksten om varetægtsfængslingen af personer under 18 år, § 768a i retsplejeloven.

»Som jeg husker det, var det netop terror, man tænkte på i sin tid. Når man så valgte at sige »særlige omstændigheder«, så var det fordi, ingen jo ved, hvad der vil ske – der kan jo også opstå andre former for ganske særlige omstændigheder,« siger hun.

Skulle det alligevel ske, at varetægtsfængslingen bliver ophævet i sagen, findes der flere alternativer blandt andet en form for husarrest hos pigens forældre eller andre. I en tidligere sag blev en ung anklaget person for eksempel placeret i husarrest i en præstegård, husker Eva Smith.

Forsvarer vil gøre status

Pigens forsvarer, Mette Grith Stage, har dog ikke store forhåbninger til, at det faktisk bliver tilfældet for nuværende:

»Min erfaring fra sager, hvor unge har siddet mere end otte måneder, er, at anklagemyndigheden relativt let kommer igennem med at påberåbe sig, at der er nogle særlige omstændigheder, som berettiger en varetægtsfængsling, der går ud over de otte måneder,« siger hun.

Mette Grith Stage har selv været forsvarer i andre sager – som ikke omfattede en terrorsigtelse – hvor varetægtsfængslingen blev forlænget efter de otte måneder. Det drejede sig om andre alvorlige sager om personfarlig kriminalitet og narko, husker hun.

Derfor håber pigens forsvarer i stedet at bruge retsmødet til at få en status på sagen og få redegjort for, hvorfor der endnu ikke er et anklageskrift klar.

Konverterede til islam

Den spektakulære sag mod den 16-årige pige begyndte 13. januar, hvor Midt- og Vestsjællands Politi rykkede massivt ud og ransagede hendes adresse i Kundby med bomberydningsudstyr.

Sagen er siden foregået bag lukkede døre, men det er kommet frem, at pigen er sigtet efter den såkaldte terrorparagraf for at forberede et terrorangreb mod den jødiske privatskole Carolineskolen i København og et angreb på Sydskolen i Fårevejle i Nordvestsjælland.

Hun er desuden sigtet for at være i besiddelse af kemikalier til bombefremstilling, og for at forsøge at indkøbe gødning, diesel og benzin for at fremstille sprængstoffet TATP, der også går under navnet »Satans Mor«.

Det er siden kommet frem, at pigen konverterede til islam 17. oktober sidste år. Efterfølgende ændrede hun adfærd på de sociale medier, hvor hun begyndte at citere vers fra koranen, figurerede med en pistol eller pistol-attrap på flere billeder, og tilkendegav sin støtte til jihad.

I sagen er en 24-årig mand fra Østjylland også sigtet for at ville bistå pigen. Han meldte sig selv dagen efter politiaktionen i Kundby. Manden har tidligere været rejst til Syrien for at kæmpe for Islamisk Stat.

Begge nægter sig skyldige.