Siemens dømt: Erstatning på vej til syge medarbejdere

Vindmølleproducenten Siemens skal betale erstatning til tidligere medarbejdere, der blev syge af arbejdet.

Tre tidligere ansatte hos Siemens i Aalborg blev torsdag tilkendt erstatning, fordi de blev syge af at arbejde med farlige kemikalier. Scanpix/Henning Bagger
Læs mere
Fold sammen

Vindmølleproducenten Siemens Wind Power er ved Retten i Aalborg blevet dømt til at betale knap en million kroner i erstatning til tre medarbejdere, der blev syge af arbejdet.

Dermed har retten givet de tre medarbejdere medhold i anklagen mod Siemens for at have brudt arbejdsmiljøreglerne.

De tre medarbejdere, Per Krogh Jensen, Peter Christensen og René Tordrup Jensen, får henholdsvis 251.842 kroner, 509.554 kroner og 136.007 kroner i erstatning.

Retten anfører i dommens begrundelse, at arbejdet "ikke har været planlagt, tilrettelagt og udført sikkerhedsmæssigt fuldt forsvarligt".

Medarbejderne har blandt andet været udsat for skadelige kemikalier som epoxy og isocyanater under arbejder med at støbe forme til vindmøllevinger.

Det har ført til sygdomme som astma, allergi og eksem.

Retten har nu anerkendt, at der er en sammenhæng mellem det arbejde, som medarbejderne har udført, og de sygdomme, de har pådraget sig.

Og retten fastslår samtidig, at det er arbejdsgiveren Siemens, som er ansvarlig for, at arbejdet ikke er foregået på en forsvarlig måde.

Advokat Christian Riewe, der har ført sagen for de tre medarbejdere, er tilfreds med dommen, som han kalder "meget grundig".

- Det, der har været temaet, er, om Siemens har gjort, hvad man med rette kunne forvente i forhold til arbejdsmiljøet, og der har retten klart sagt, at det har de ikke, siger advokaten.

Han understreger samtidig, at erstatningssummen på knap en million kroner senere kan blive forhøjet.

- De er ikke alle færdige med udredningsforløbet, både i lægeligt og kommunalt regi, og det, der er afsagt dom for nu, er foreløbige krav frem til bestemte datoer, siger Christian Riewe.

Siemens har oplyst, at 37 medarbejdere er blevet syge efter at have arbejdet med epoxy og isocyanater i perioden fra 2005 til 2015.

En del af dem vil formentlig læse dommen fra Retten i Aalborg med stor interesse, da den kan vise sig at bane vejen for flere erstatningssager.

- Dommen handler om arbejdsforholdene på en lille del af Siemens, hvor de tre har været beskæftiget. Så hvis nogen har haft samme arbejdsplads og udført samme arbejdsopgaver, så kunne der være noget at hente for dem, siger Christian Riewe.

- Men i hvilket omfang, dommen kan udbredes, kræver en meget grundig gennemlæsning af dommen og en sammenligning af arbejdsforholdene andre steder for at vurdere, siger han.

/ritzau/