Sidste topofficer afhørt i papkassesagen

Den sidste af de fem officerer, der risikerer en disciplinærsag som følge af den såkaldte »papkassesag«, blev afhørt torsdag.

Danske soldater i Irak på vej ind i Basra i august 2006. Arkivfoto: Essam al-Sudani Fold sammen
Læs mere
Foto: ESSAM AL-SUDANI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Torsdag blev den sidste af fem topofficerer afhørt om sin viden om antallet af irakere, som danske soldater var med til at tage til fange under indsatsen i Irak mellem 2003 og 2007.

- De officerer, der er parter i sagen, er nu afhørt, og det næste, der er berammet, er afhøringer af vidner. I alt er der indkaldt 17 vidner, siger forhørsleder Torben Melchior.

De fem officerer risikerer en tjenstlig disciplinærsag, hvis det under afhøringerne viser sig, at de bevidst har været med til at føre Folketinget bag lyset.

Afhøringerne er en del af den såkaldte »papkassesag«, der handler om, at Folketinget ikke blev informeret om det virkelige tal for, hvor mange fanger danske soldater tog under krigen.

Det er tidligere præsident for Højesteret Torben Melchior, der af Forsvarsministeriet er blevet bedt om at stå for den uvildige undersøgelse af sagen.

Han vil henover efteråret indkalde de yderligere 17 vidner, der skal kaste lys over, hvem i Forsvaret der vidste hvad om antallet af tilfangetagelser i Irak.

På listen over indkaldte vidner er tidligere forsvarschef Jesper Helsø samt daværende forsvarsministre Søren Gade og Gitte Lillelund Bech.

Sagens særprægede navn kommer fra det anonyme, udaterede notat, der pludseligt dukkede op i en papkasse i Forsvarsministeriet i maj 2011, da Folketinget krævede en afdækning af det reelle antal tilbageholdte personer, som det danske militær tog under sit engagement i Irak.

De to nu forhenværende forsvarsministre har gentagne gange til Folketinget sagt, at antallet af fanger var 198, men det mystiske notat angav derimod tallet som over 500.

Sagen er som straffesag forældet, men hvis Torben Melchiors afhøringer viser grund til det, kan der indledes disciplinærsager mod de fem tidligere topofficerer, der tæller flere af forsvarets generaler.

Den tidligere højesteretspræsident forventer, at han inden årets udgang afleverer sin indberetning om sagen til Forsvarsministeriet.