Sidste dag i Pilestræde - foreløbig

6.500 flyttekasser var i brug da Berlingske Tidende i går flyttede fra Pilestræde til Titangade på Ydre Nørrebro. De næste 18 måneder skal avisens gamle bladhus bygges om, efter ombygningen rykker Berlingske Tidende tilbage til Pilestræde.

I går var der ikke mange skriveborde tilbage på Berlingske Tidende, grafiker Kirsten Sikker Hansen var alene i tegnestuen. Foto: Jan Jørgensen Fold sammen
Læs mere

»Free Bjerre & Larsen !«, »Tøger sutter rulle !«, »Ungdomshuset bliver !«. Grafitti'en på væggen i det forladte lokale ligner unægtelig noget fra Jagtvej på Nørrebro, men adressen er Pilestræde 34, og skilderierne (afstedkommet under en våd julefrokost) er de sidste spor efter Berlingske Tidendes kulturredaktion, som indtil i går, da avisen holdt flyttedag, havde mødelokale her.

Ikke nogen helt almindelig flyttedag, for Berlingske Tidende har i ikke mindre end 241 år været forbundet med adressen i Pilestræde midt i Københavns hjerte. Når disse linjer læses bor vi imidlertid i Titangade i et gammelt industrikvarter på Ydre Nørrebro. En gade som uden sammenligning er mest kendt for at huse Hells Angels' rockerborg, som under den årlige vikingefest i 1996 blev beskudt af rivalerne Bandidos med en panserværnsraket.

Flytningen er dog kun midlertidig. Om 18 måneder vender Berlingske tilbage til et nyt og kraftigt restaureret Pilestræde. Stueplanet har de nye ejere af bygningen, ejendomsselskabet Norden, som overtog matriklen november 2005 for 408 millioner kr., valgt at omdanne til butikker, mens Berlingske Tidende stadig har lejemålet fra 1.sal og opefter.

Man flytter ikke bare uden videre 388 arbejdspladser. Flytteansvarlig Martin Frøland har arbejdet med planerne i trekvart år - de seneste par måneder meget intenst. Og siden torsdag har flyttefirmaet Bøgeskov været i sving nærmest i døgndrift med et daglig forbrug på 30-40 flyttemænd per dag og otte til ti flyttebiler.

6.500 flyttekasser har været i brug - heraf 4.000 alene til det gamle arkiv, som strækker sig helt tilbage til avisens fødselsår, 1749, og tæller 2,8 hyldekilometer ! Lørdag formiddag arbejdede holdet med en flyttehastighed på et halvt skrivebord i minuttet. Og i aften skulle flytningen, som samlet set løber op i en pris af 1,1 mio. kr., gerne være tilendebragt.

Mega-oprydning
Undervejs har det været nødvendigt for medarbejderne af nedbringe deres personlige kontorhold betragteligt. Adskillige containere med papir, bøger, mapper og aviser er blevet kørt bort - alligevel har det ikke været nemt at overholde loftet på tre flyttekasser per næse.

Kulturredaktionens Lise-Lotte Bichel toppede således listen med 40 flyttekasser, mens prisen for det mest anarkistiske kontor gik til udlandsredaktionens Ole Damkjærs aflukke, hvor der, til flyttemændenes store fortrydelse, stadig ved redaktionens slutning lørdag eftermiddag befandt sig fyldte askebægre og dynger af flere år gamle aviser i metervis.

Hvad 18 måneders eksil i det, vittige tunger blandt medarbejderne allerede har døbt Titanic-gade, kommer til at betyde for det produkt, De sidder med i hænderne, kan kun tiden vise.

Rent teknisk er omlægningen ret uproblematisk, forsikrer Berlingske produktionschef Martin Frøland. Men journalisterne må nødvendigvis til at vænne sig til at det ikke længere er muligt at nå Christiansborg, centraladministrationen og alle de andre institutioner i Indre By til fods - til gengæld vil det måske være lettere at skaffe en hyrevogn på Nørrebro end i Pilestræde.