Sidste år blev der begået mere end 100.000 fejl med medicin. Se de syv hyppigste her

Alene i 2018 blev der registreret mere end 108.000 medicinfejl i Danmark. Særligt syv typer af medicin udgør et problem.

Arkivfofo.108.111 gange skete der medicineringsfejl i Danmark sidste år. Det skriver lægemiddelindustriens fagblad, Med. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

108.111 gange blev der registreret medicinfejl i Danmark sidste år.

Det svarer til næsten 300 fejl om dagen.

»Der sker mange fejl med håndteringen af medicin – både uundgåelige, men også fejl, der kunne være undgået,« siger Grete Christensen, formand for sygeplejerskernes fagforening, Dansk Sygeplejeråd, til lægemiddelindustriens fagblad, Med.

Af gennemgangen i fagbladet Med kan man se, at der i 2018 blev registeret godt 16.000 flere fejl end to år tidligere. Ifølge Inge Kristensen, der er direktør ved Dansk Selskab for Patientsikkerhed, er det mest et udtryk for, at flere af de fejl, der sker, bliver indrapporteret.

Til trods for, at sundhedspersonale har pligt til at indrapportere, når der sker såkaldte »utilsigtede hændelser«, estimerer Dansk Selskab for Patientsikkerhed dog, at det kun er et sted mellem 10 og 20 procent af alle medicinfejl, der bliver meldt.

Det er Styrelsen for Patientsikkerhed, der har trukket tallene for fagbladet Med. Af dem kan man også se, at en stor andel af fejlene bliver begået af medarbejdere ansat i en kommune.

Fagbladet Med skriver desuden, at det især er syv typer af medicin, der er årsag til en lang række af fejlene. Det drejer sig blandt andet om gigt-tabletten Methotrexat, der skal gives én gang om ugen. På grund af misforståelser sker det, at patienter får en tablet dagligt.