Siden marts har flere end 200 fået konfiskeret køretøjet efter vanvidsbilisme, og tilfældene hober sig op

Der er flere og flere eksempler på vanvidsbilisme. Sidste år »eksploderede« antallet af sager, og efter at en ny lov er trådt i kraft, har politiet på tre måneder konfiskeret over 200 køretøjer.

Fakkeltog for femårig trafikdræbt pige på Frederiksberg, onsdag 25. november 2020. Politiet har efter den nye lovgivning fra marts konfiskeret 237 køretøjer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er flere og flere eksempler på, at bilister kører komplet hensynsløst til fare for andre menneskers liv og helbred. Med regler, der kun er få måneder gamle, har politiet konfiskeret et stort antal køretøjer.

237 biler har politiet i Danmark beslaglagt, og antallet er steget meget i den seneste tid. Det fremgår af tal fra Rigspolitiet, som Jyllands-Posten skrev mandag.

For et år siden kunne politiet meddele, at fænomenet vanvidskørsel ligefrem var »eksploderet« under coronakrisen i København.

I den seneste tid har eksemplerne været mangfoldige.

10. juni blev en 19-årig mand fra Holte varetægtsfængslet frem til 8. juli sigtet for at bringe andres liv i fare, da han med høj fart kørte det dobbelte af den tilladte hastighed i Rødvig og Stevns på Sydsjælland.

Søndag 13. juni fortalte Københavns Vestegns Politi, at en Mercedes var blevet beslaglagt natten til søndag, efter at føreren havde kørt 150 kilometer i timen i Ishøj og havde forsøgt at køre fra politiet.

Natten til lørdag 19. juni påkørte føreren af en bil en 31-årig politibetjent, som endte i kritisk tilstand i det vestlige Aarhus.

Siden 31. marts i år trådte en ny lov i kraft, som gav politiet beføjelser til at beslaglægge køretøjer, der bliver brugt til at køre vanvidskørsel.

Tidligere i juni oplyste Rigspolitiet, at i alt 171 biler var blevet beslaglagt. 70 af dem tilhørte ifølge Ritzau 13. juni en anden end den, der sad bag rettet.

Samlet set er 237 køretøjer blevet beslaglagt af politiet siden strafskærpelsen trådte i kraft 31. marts. I slutningen af april var i alt 53 bilister blevet sigtet efter den nye lov om vanvidskørsel.

26 af dem er i København – det højeste antal blandt landets politikredse – 22 i Midt- og Vestsjælland, 18 i Nordsjælland og 17 på Vestegnen.

Med den nye lov bliver vanvidskørsel defineret ud fra flere parametre:

At der bliver kørt med en hastighedsoverskridelse på mere end 100 procent ved kørsel med over 100 kilometer i timen. At der køres med mindst 200 kilometer i timen, uanset hastighedsgrænsen. Spirituskørsel med en promille over 2,0. Samt særligt hensynsløs kørsel.

Indtil da blev vanvidskørsel hos Rigspolitiet registreret, når der blev kørt med en hastighed over 100 procent, eller når der blev kørt 200 kilometer i timen eller derover.

Loven fra marts i år havde et længere tilløb, og den kom ikke ud af det blå. Fra 2015 til og med 2019 oplevede politiet en fordobling i sager om vanvidsbilisme.

Mens der i 2015 var 90 tilfælde på landsplan, var der i 2019 178 overtrædelser svarende til en stigning på 97,78 procent.

I Østjylland gik man fra fire registrerede tilfælde i 2015 til 23 forrige år. I Sydsjælland og på Lolland-Falster er man gået fra syv til 36.

I Midt- og Vestsjællands politikreds har man fra 2017 til 2018 oplevet en drastisk stigning fra tre tilfælde til hele 54. Det faldt imidlertid til ti tilfælde i 2019.

I København har stigningen været begrænset, her var der 20 episoder i 2019.