Shoppingcentre er klar til at følge pladskrav på 20 kvadratmeter pr. person: »Vi tror ikke, at det bliver et kæmpe brag«

Når indkøbscentre åbner butikkerne mandag, vil det være med automatiske kundetællere, flere vagter og øget rengøringsniveau. Men der vil være plads til samme antal kunder som normalt, lyder det.

Magasin du Nord i København og de andre Magasin-afdelinger er klar til at åbne for butikkerne mandag og følge de sundhedsmæssige retningslinjer. Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når kunderne mandag ventes at dukke op i Frederiksberg Centret i København til åbne butikker, bliver det ikke helt som normalt.

En automatisk kundetæller er installeret ved ind- og udgange, så vagter kan afvise folk i døren, hvis antallet af kunder er ved at blive for højt. Der vil være flere vagter end normalt. Vagterne vil også holde øje med, at kunderne holder afstand og ikke stimler sammen i grupper over ti personer. Og selv blandingsbatterierne er skiftet, så vandhanerne på toiletterne nu er berøringsfri.

Det samme gælder de 16 andre 10.000 kvadratmeter store shoppingcentre, der ejes af Danske Shoppingcentre og er fordelt i københavnsområdet, Nordsjælland, Vestsjælland og Jylland.

Fredag kom der nye detaljerede retningslinjer fra Erhvervsministeriet for, hvordan indkøbscentre og stormagasiner kan åbne. Ifølge reglerne må indkøbscentre på 10.000 kvadratmeter maksimalt have én kunde per 20 kvadratmeter. Mindre centre må have én kunde per ti, otte eller ned til fire kvadratmeter.

»Vi åbner for butikkerne på mandag 11. maj i alle vores 17 shoppingcentre, og vi følger naturligvis alle retningslinjerne. Vi tror ikke, at det bliver et kæmpe brag, men det har vi heller ingen som helst planer om,« siger administrerende direktør i Danske Shoppingcentre Jesper Faurholdt.

Selv om loungeområder, legepladser og aktiviteter vil være lukket ned, er Jesper Faurholdt positivt indstillet. For ham handler det om at få kunderne til at forstå, at det er sikkert og trygt at komme tilbage som kunde. De økonomiske konsekvenser har indtil videre været hårde, men pladskravene vil ikke være en økonomisk bremse, forklarer han.

»Selv med de nye retningslinjer kan vi godt håndtere det kundetryk, altså det samme antal kunder, som vi havde før coronakrisen. Shoppingcentrene er så store i areal, at vi godt kan klare det,« siger Jesper Faurholdt.

Direkte adspurgt kan han godt undre sig over, hvorfor pladskravet skal være fire kvadratmeter pr. person nogle steder og 20 kvadratmeter andre steder, men han har ingen kommentarer til det.

»Vi forholder os egentlig bare til retningslinjerne, og dem kan vi godt operere indenfor,« siger Jesper Faurholdt.

Virolog: Pladskravet giver mening

Hos Magasin er meldingen ligeledes, at man åbner stormagasinerne mandag og følger de sundhedsmæssige retningslinjer.

»Vi er tilfredse med det kompromis, der er lavet. Nu gælder det om at åbne Danmark. Og jeg kan godt forstå, at vi ikke skal have virussen til at udvikle sig. Det er ikke nogen nem opgave for politikerne. Jeg synes, at der er en lyttevillighed, så jeg er også sikker på, at hvis der opstår problemer med retningslinjerne, så vil erhvervsministeren lytte igen,« siger økonomidirektør Peter Fabricius.

Med cirka 36.000 kvadratmeter ligger Magasin du Nord på Kongens Nytorv i København ganske vist langt over grænsen på 10.000 kvadratmeter, men stormagasiner med mindst tre etager og en risikoplan er en undtagelse. For Magasin gælder en regel om, at der maksimalt må være én kunde pr. ti kvadratmeter.

»Ellers var det blevet svært at leve op til,« siger Peter Fabricius.

Pladskravet lige nu er acceptabelt – i hvert fald frem til august eller september, siger Peter Fabricius.

»Som det er lige nu, tror vi ikke, at det får nogen konsekvenser af betydning i de kommende måske tre måneder. Derefter skal vi ind og regne igen. Men fra september og frem til julehandlen, hvor antallet af kunder er højere, kan jeg ikke afvise, at der bliver problem,« siger han.

»Vi har fået den besked fra embedsmændene i Erhvervsministeriet, at de differentierede pladskrav er politisk bestemt,« siger Peter Fabricius.

Ifølge Allan Randrup Thomsen, der er virolog ved Københavns Universitet, er det sundhedsfagligt »fornuftigt« med differentierede pladskrav, alt efter størrelsen af indkøbscentret.

»Jeg synes, at retningslinjerne giver mening. Hvis folk stod stille, var det ikke relevant, men fordi folk i et indkøbscenter bevæger sig rundt, så er det sådan, at jo større centeret er, desto større er sandsynligheden for, at store grupper af besøgende vil samles populære steder. For at tage højde for det synes jeg, at det giver mening med forskellige krav til indkøbscentre alt efter deres størrelse. Niveauerne kan man selvfølgelig altid diskutere,« siger Allan Randrup Thomsen.