SFOen der altid har åbent

Højstrup Skolens SFO i Odense holder aldrig lukkedage. Den skal huse byens børn, når andre SFOer lukker. Derfor føler Nannas, Freyas og Mathildes mødre sig heldige.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sidste jul var seksårige Mathilde et af kun en håndfuld børn, som pædagogerne i Højstrup Skolens SFO i Odense skulle tage sig af. Modsat så mange andre holder SFOen nemlig aldrig lukket - heller ikke, når det kun er ganske få af byens børn, der har brug for at blive passet.

Og det priser Mathildes mor, Dorthe Madsen, sig lykkelig for. Som enlig mor har hun svært ved at se, hvordan hun skulle få hverdagen til at fungere, hvis ikke Mathilde gik i en SFO, som ikke har lukkedage:

»Jeg tør ikke tænke på, hvordan jeg skulle få hverdagen til at hænge sammen, hvis der var lukkedage. Jeg er alene med Mathilde og har behov for pasning i SFOen både om morgenen og om eftermiddagen, hvor jeg er på arbejde,« siger Dorthe Madsen, som er social- og sundhedshjælper.

En ny undersøgelse viser, at godt hver fjerde af landets SFOer planlægger flere lukkedage næste år. Men Højstrup Skolens SFO lukker ikke. Den skal kunne rumme byens andre børn, når de øvrige SFOer holder lukket, og forældrene ikke kan finde andre løsninger.

Skal møde nye børn

Søstrene Nanna på seks og Freya på otte synes, at det er spændende at møde de nye børn - men de ville være utrygge, hvis de selv var de nye børn i en fremmed SFO, påpeger deres mor, Lone Nystrup Simonsen:

»Jeg ville være meget ked af det, hvis det var den anden vej rundt. Hvis det var Nanna og Freya, der skulle komme i en ny SFO med nye mennesker og nye omgivelser, som de ikke kender, mens den lokale SFO holdt lukket,« siger hun.

Nanna og Freya har ikke bedsteforældre, der har mulighed for at hente og aflevere for forældrene. Da søstrene gik i børnehave mærkede forældrene problemerne, når daginstitutionen holdt lukkedage.

»Det var meget stressende, og vi blev mindre fleksible,« siger Lone Nystrup Simonsen og forklarer, at forældrene var nødt til at betale for at få pigerne hentet og afleveret. Selv havde de ikke tiden til det. Lone Nystrup Sørensen pendler hver dag fra Odense til Slagelse for at arbejde i et Misbruscenter, hvor de skal være et bestemt antal på arbejde.

»Det ville være frygteligt for mig, hvis jeg skulle lægge min arbejdstid efter, hvornår SFOen holdt lukket. Det er ikke så ligetil.«