SFO-»finte« sender forældrebetaling i vejret

Kommuner kan på papiret forvandle et fritidshjem til en SFO, og så kommer forældrene til at betale tusindvis af kroner ekstra. Unfair, siger S.

26.736 kroner koster det årligt, hvis et barn i alderen seks til ni år skal gå i skolefritidsordning (SFO) i Nyborg Kommune. På Læsø skal man kun betale 10.780 kroner for samme ydelse. Det viser beregninger af takster, som Søndagsavisen har foretaget på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

Tallene viser, at prisen svinger meget fra kommune til kommune.

For de lidt større børn på 10-13 år er udsvingene endnu større. En SFO-plads koster 22.880 kroner om året i Esbjerg, mens pasning af børn i samme aldersgruppe koster blot 970 kroner i Gribskov eller 1.815 kroner i Odense, men så foregår det i en fritidsklub frem for en SFO.

Se også: "Guide: Her er de bedste og de værste daginstitutioner" (19 kr.)

Flere kommuner benytter nemlig en finte for at kunne sætte prisen på børnepasning i vejret. De forvandler ganske enkelt deres fritidshjem og fritidsklubber til SFOer - for her er der ikke noget loft over, hvor stor egenbetalingen må være. Den må højst ligge på 30 procent af driftsomkostningerne på et fritidshjem eller fritidsklub.

I Nyborg erkender kommunen over for Søndagsavisen, at man bruger det frie takstloft i SFOerne til at skaffe penge i den slunkne kommunekasse.

- Den kommunale økonomi er stram, og det er også grunden til, at man har valgt at skrue på denne prisskrue, for det er en af de få muligheder, vi har haft, siger formand for Skole- og Dagtilbudsudvalget i Nyborg Kommune, Thomas Laursen (SF).

På Christiansborg kalder Socialdemokratiet fremgangsmåden uretfærdig:

- Det er sådan set ikke fair. Det er jeg i hvert fald ikke sikker på, at jeg som børnefamiliefar synes, det er, siger børne- og undervisningsordfører, Troels Ravn (S), til Søndagsavisen.

Se også: "Sådan ved du om dit barn trives i institutionen" (12 kr.)

Men selv om han mener, at kommunerne er lige lovligt snedige, skal landspolitikerne ikke gribe ind.

- Vi har et kommunalt selvstyre, og det skal vi respektere. Så er det i stedet op til borgerne i de enkelte kommuner at holde politikerne op på de beslutninger, de foretager på takstområdet for pasning, siger han.

Landets absolut billigste pasning findes på Fanø. Her koster det 588 kroner om året at få et barn på 10-13 år passet i fritidsklub.