SF vil sikre hjælp til pressede anklagere – og droppe politiets nye heste

Regeringens aflyste nedskæringer i retssystemet er ikke nok, og situationen kræver akut handling, mener SFs retsordfører. Hun tilføjer, at der er penge at hente i Rigspolitiets stalde.

Det var en mærkesag for Dansk Folkeparti at få genindført det beredne politi i Danmark, og det lykkedes med den borgerlige regering i finansloven 2017, selv om politiet frabad sig den firbenede assistance. Her er det politi på heste i Allinge på Bornholm under Folkemødet 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Situationen i anklagemyndigheden, hvor bunkerne af sager tårner sig op, er så kritisk, at det kræver øjeblikkelig assistance.

Det mener retsordfører Karina Dehnhardt Lorentzen fra SF, som går til de aktuelle forhandlinger om finansloven 2020 med en plan om en håndsrækning til de offentlige anklagere.

»Der ligger 47.000 gamle sager og venter, og det nytter ikke, at politiet bliver bedre og hurtigere til at behandle sager, hvis de ikke kan komme videre i retssystemet,« siger Karina Dehnhardt Lorentzen:

»Vi er bekymrede for, at anklagemyndigheden, som tingene er i dag, ikke kan følge med.«

De seneste uger har Berlingske beskrevet problemer i anklagemyndigheden, hvor erfarne kræfter søger væk, og hvor gennemsnitsalderen er faldet væsentligt det seneste år. Berlingske har også fortalt, at antallet af sager, som er ældre end 180 dage, er steget fra 11.394 til 47.390 på bare tre år, ligesom den gennemsnitlige sagsbehandlingstid er steget.

De lange sagsforløb skader ifølge en lang række anklagere retssikkerheden, fordi vidner glemmer, beviser forsvinder, og gerningsmænd slipper billigere. Problemerne bunder i et stort arbejdspres, siger anklagerne til Berlingske. Anklagemyndigheden ved Københavns Politi har eksempelvis fået to alvorlige påbud fra Arbejdstilsynet på mindre end et år.

Slipper for at fyre 20 anklagere

Justitsminister Nick Hækkerup (S) sagde i weekenden i et interview med Berlingske, at han ville sløjfe ellers planlagte nedskæringer i anklagemyndigheden, som dermed slipper for at fyre 20 anklagere.

Derudover vil ministeren ikke tilføre området flere ressourcer, men i stedet afvente redegørelser fra anklagemyndigheden og Rigspolitiet forud for forhandlingerne til næste år om en ny flerårsaftale for politiet samt rets- og fængselsvæsenet.

En aftale, som justitsministeren har lagt op til forhandlinger om »i løbet af foråret eller efteråret 2020«.

Så længe kan anklagemyndigheden bare ikke vente, mener Karina Dehnhardt Lorentzen. Hun vil ikke før forhandlingerne sige, hvor stort et beløb, SF mener, der akut er brug for at tilføre.

Men det skal være nok penge til eksempelvis at ansætte HKere til at afhjælpe anklagerne i det daglige og frigive deres tid til at føre retssager.

»HKerne kunne også hjælpe til i simple bødesager, hvor taksterne i forvejen er fastsat af Rigsadvokaten,« siger Karina Dehnhardt Lorentzen, som også har et forslag til, hvor man på den anden side kan spare nogle penge.

Penge at hente i stalden

Hun minder om, at den daværende borgerlige regering og Dansk Folkeparti med finansloven 2017 afsatte 38 mio. kroner over fire år til at genindføre politihestene, som Rigspolitiet begyndte at opkøbe sidste år.

»Nu, hvor både politiet og anklagemyndigheden er nødlidende, så er det måske ikke der (på hestene, red.), vi skal bruge kræfterne,« siger SF-retsordføreren:

»Jeg er helt med på, at man jo allerede har købt heste og stalde og alt muligt, og derfor siger min saglighed mig også, at det ikke er helt ordentligt at stoppe sådan et initiativ. Omvendt må vi også fokusere ressourcerne.«

Af regeringens forslag til finansloven 2020 fremgår det, at de aflyste nedskæringer sammen med udgifter til udbetaling af politistyrkens overarbejde, den nye politiskole i Jylland og et ekstraoptag af 150 nye elever til næste år tilsammen beløber sig til 1,2 mia. kroner.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) omtaler i en aktuel kronik bragt i Avisen Danmark ovenstående som en »økonomisk redningspakke«. Men problemerne er ifølge ministeren så store, at det kræver nærmere undersøgelser før videre forhandlinger.

»Med den økonomiske redningspakke, der stiver politiet og anklagemyndigheden af, det langsigtede ønske om et politi, der er bedre til de nære og svære opgaver og en ny gennemtænkt politisk proces for en kommende flerårsaftale, så tror jeg, at partierne sammen kan få lagt fundamentet for, at få løst de problemer, vi ser i retssystemet,« skriver ministeren.