SF vil oprette imamuddannelse

Foto: Axel Schütt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er brug for et opgør med selvbestaltede imamer, som spreder had i moskeer i Danmark, mener SF. Derfor vil partiet oprette en imam-uddannelse, så man kan få en uddannelse i islamisk teologi. Når uddannelsen ligger i Danmark, får de studerende et solidt fundament i danske samfundsforhold, lyder det.

»Det største problem lige nu er, at de selvlærte imamer, som ikke er opvokset i Danmark, grundlæggende har en utrolig sort/hvid tankegang i forhold til religion, der er med til at skabe fjendebilleder og had,« siger SFs folketingsmedlem Özlem Cekic, som taler på partiets vegne i spørgsmålet.

SF fremsætter næste folketingsår et beslutningsforslag om at oprette en sådan uddannelse. Tanken er, at vejen til at blive præst og imam skal ligne hinanden mest muligt, forklarer Cekic. Og som præst bliver man ved at studere teologi på universitet og siden gå på pastoralseminariet.

 

En tilsvarende imam-uddannelse forhindrer ingen i at virke som imam, men kan ifølge Özlem Cekic blive et kvalitetsstempel for imamer, som forkynder islam og har fået en uddannelse i Danmark.

»De rabiate imamer er med til at sætte alle danske muslimer i bås som ekstreme. Derfor er det mere end nogensinde nødvendigt, at vi får flere imamer, som kan være med til at tale ekstreme imamer og organisationer som Hizb ut-Tahrir imod,« siger Özlem Cekic og betoner, at uddannelsen skal fastlægges i samarbejde med danske muslimske organisationer.

Fra efteråret 2015 tilbyder Det Teologiske Fakultet på Københavns Universitet for første gang en såkaldt »fleksibel master« i islamisk teologi og praksisformer. Men det bliver ikke en imam-uddannelse, forklarer professor Thomas Hoffmann, som er uddannelsens tovholder.

Har været diskuteret i mange år

Om eller ej Danmark skal have en officiel imam-uddannelse har været diskuteret gennem mange år. F.eks. foreslog Socialdemokraterne i 2006, at der skulle oprettes en videregående teologisk uddannelse i islam, hvorfra islamiske ledere kunne rekrutteres.

 

I dag er Socialdemokraternes forskningsordfører, Jeppe Bruus, derimod ret kølig over for SFs forslag.

»Vi vil gerne være med til at undersøge, om der er et behov. Men de videregående uddannelser bestemmer, hvilke uddannelser der oprettes – det er normalt ikke noget, vi dikterer fra Christiansborg,« siger Jeppe Bruus.

Omvendt mener Lars Aslan Rasmussen, folketingskandidat for Socialdemokraterne og politisk ordfører for Socialdemokraterne i Københavns Borgerrepræsentation, at imam-uddannelsen burde være oprettet for længst.

»Det er en god idé indrette den ligesom præsteuddannelsen. Man skal også sørge for, at kvinder kan blive optaget. Og så skal man understrege kun personer, som har taget uddannelsen, kan virke som imamer,« siger Lars Aslan Rasmussen og fortsætter:

»For at forebygge radikalisering er det vigtigt, at man kræver af imamer, at de skal have taget en uddannelse, kan det danske sprog og kender den danske lovgivning.«

 

Bl.a. Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti har tidligere kategorisk afvist tanken om en imamuddannelse. Det samme gør nu Enhedslisten.

»Vi går ikke ind for, at staten skal finansiere uddannelse af religiøse forkyndere,« siger Enhedslistens forskningsordfører, Rosa Lund.

Hun medgiver, at der er behov for at rydde op blandt imamerne i Danmark, men har ikke et bud på hvordan.