SF vil forbyde unge at gå i solarium

Børn og unge skal beskyttes mod hudkræft. Derfor fremsætter SF i dag et lovforslag, der forbyder solarier til unge under 18 år.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Solariebrune arme og ben skal fremover være forbeholdt voksne.

Det mener SF, der er klar med et lovforslag, der forbyder børn og unge under 18 år at gå i solarium.

- Vi mener, at konsekvenserne ved at gå i solarium er så alvorlige, at vi bliver nødt til at gribe til et forbud på niveau med forbuddet mod at sælge alkohol og cigaretter til unge under 18, siger SFs sundhedsordfører, Jonas Dahl til berlingske.dk.

Han peger på, at der ifølge WHO er en tæt sammenhæng mellem UV-strålerne fra solarier og udviklingen af hudkræft, og at modermærkekræft nu er den mest almindelige form for kræft blandt kvinder i alderen 15-34 år.

- Situationen i dag er, at børn helt ned til 8 år bruger solarium. Det mener vi er helt uholdbart i betragtning af hvor høj risikoen er for at udvikle hudkræft, siger Jonas Dahl.

Svært at håndhæve et forbud

Lovforslaget bliver støttet af Socialdemokraterne, men hos Venstre er man skeptisk, da man mener, det vil blive svært at håndhæve forbuddet:

- Jeg skal være den første til at anerkender, at der er en øget risiko for unge ved at bruge solarium. Men min holdning er, at vi i stedet bør sætte ind med massive oplysningskampagner. Mange af solcentrene er jo ubemandet og har åben hele døgnet. Derfor vil det være fuldstændig umuligt håndhæve et forbud, siger formanden for Sundhedsudvalget, Preben Rubiensgaard (V).

Uddannet personale

I Tyskland, Skotland og flere andre europæiske lande, er solarieforbuddet for unge under 18 år allerede indført.

Her har man fremsat et lovkrav om, at solarierne skal være bemandede med uddannet personale, der kan sikre, at ingen under 18 får lov til at bruge solarierne, og som samtidig kan vejlede om den rigtige dosis sol i forhold til solariebrugernes hudtype.

Preben Rubiensgaard mener imidlertid, at der er tale om falsk tryghed.

- Ligesom ude i kioskerne ved vi jo godt, at det i praksis vil være 17-årige skoleelever, der vil sidde og betjene solcentrene. Jeg tror simpelthen ikke på, at det nytter. Og jeg mener ikke, at forbud er vejen frem, siger han.

Det er Kræftens Bekæmpelse uenig i:

- Gennem mange års erfaring med forebyggelse ved vi, at forbud er det der virkelig batter. Det betyder selvfølgelig ikke, at vi skal undlade oplysningskampagner. De er fortsat vigtige. Men skal vi sætte ind overfor de unges solariebrug, er et forbud nødvendigt, siger projektchef for Kræftens Bekæmpelse, Anja Philip, der er positiv over for SFs lovforslag.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse er solarieforbruget højest blandt de 15-19-årige, hvor 44 % har brugt solarium inden for de seneste 12 måneder.