SF vil afskaffe folkeskolens afgangsprøve

Står det til SF, skal folkeskolens afgangsprøve erstattes af en prøve, før eleverne vælger en ungdomsuddannelse 1. marts.

Foto: Steffen Ortmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Folkeskolens afgangsprøve i 9. og 10. klasse skal afskaffes og erstattes af en ny prøve, der holdes, allerede før eleverne 1. marts vælger en ungdomsuddannelse. Sådan lyder SFs udspil til forhandlingerne om en ny skolereform ifølge Politiken onsdag.

Det betyder, at eleverne skal bruge de sidste måneder i skolen på at forberede sig på den uddannelse, som de begynder på efter sommerferien.

Forslaget bakkes op af børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S) og et flertal på Christiansborg.

- De dyre afgangsprøver i folkeskolen tjener i dag ikke noget formål. De er et produkt af et for længst forsvundet landbrugs- og industrisamfund, hvor prøven for mange var en sidste kontakt med uddannelsessystemet. Prøven skal i stedet pege frem, siger SFs uddannelsesordfører, Annette Vilhelmsen, til Politiken.

Prøven skal derfor flyttes, så skolen kan lave målrettede tilbud, der gør eleven klar til en uddannelse. Hvis prøven for eksempel viser huller i matematik, skal elever i tide have mere undervisning i det fag. Blandt andet for at forebygge - som det er i dag - at op mod hver tredje falder fra en ungdomsuddannelse.

Christine Antorini kalder over for Politiken forslaget interessant og glæder sig til at få det med i forhandlingerne om en skolereform.

- SFs pointe er fuldstændig rigtig. I sidste del af skolen skal det handle om at få eleverne godt videre til en uddannelse. Kan vi indrette prøverne, så skolen bliver bedre til det, skal vi gøre det, siger hun til Politiken.

Regeringsfællerne hos De Radikale er også positive over for forslaget. Det samme er Enhedslisten, mens oppositionspartierne LA, Venstre og DF kritiserer forslaget.