SF og DF: Kommunerne skal ikke lide under Skats IT-skandale

Fadæsen med Skats skrottede IT-system har givet gabende huller i kommunekasserne. Det truer velfærdsydelserne.

»Det er jo kun rimeligt, at staten dækker den manglende opkrævning.« SF-skatteordfører Lisbeth Poulsen mener, at det er unfair, at borgerne bliver ramt af Skats problemer med at inddrive gæld. Arkivfoto: Torkil Adsersen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det må ikke skade kommunernes service til borgerne, at Skat ikke kan finde ud af at inddrive danskernes gæld til det offentlige korrekt.

Derfor må statskassen dække eventuelle tab som følge af skandalen med det nu skrottede inddrivelsesystem EFI.

Sådan lyder det fra SF, efter at en række kommuner såvel som skatteminister Karsten Lauritzen (V) i går i Berlingske måtte erkende, at Skats dybe krise nu direkte truer velfærden i kommunerne.

»Skat er lagt ned, EFI-systemet skal sløjfes, og kommunerne står til at miste mange millioner uden at kunne gøre noget ved det. Det er simpelthen ikke rimeligt. Taberne bliver borgerne, når kommunerne bliver nødt til at spare yderligere,« siger Lisbeth Bech Poulsen, skattordfører hos SF.

Kommunerne står akut og mangler i omegnen af 50 millioner kroner her med udgangen af oktober – penge, der normalt ville være kommet ind i kommunekasserne som modregning i børne- og ungeydelsen hos skyldnere af gæld til det offentlige.

Men siden 8. september, da det kom frem at EFI på flere områder har opkrævet gæld ulovligt, har EFI været lukket stort set ned. Derfor bliver der ikke automatisk foretaget bl.a. modregning, lønindeholdelse eller indgået betalingsordninger med skyldnerne. Og det kan altså mærkes i kommunerne, der ifølge den nuværende inddrivelseslov ikke selv må begynde at inddrive pengene.

Jagt på penge til at dække skattetab

SF er nu på vej med et beslutningsforslag, der vil pålægge regeringen at sikre, at staten dækker de beløb, kommunerne har til gode hos skyldnere, men som ikke kommer ind som følge af EFIs sammenbrud.

»Det er jo kun rimeligt, at staten dækker den manglende opkrævning. Det er Skat, der er ansvarlig for opkrævningen og så må staten, der har påtaget sig opgaven, tage det økonomiske tab, herunder rentetab«, siger Lisbeth Bech Poulsen.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) til forslaget.

I gårsdagens Berlingske kunne borgmestre fra bl.a. Odense, Helsingør og København fortælle om millionhuller i budgetterne som følge af manglende indtægter fra inddrivelsen.

Flere steder rundt om i landet er man direkte i færd med at finde steder at spare for at kunne dække hullerne.

Hos Dansk Folkeparti opfordrer skatteordfører Dennis Flydtkjær kommunerne til i første omgang at have is i maven – især fordi Folketinget lægger op til at ændre forældelsesreglerne, så kommunernes krav ikke risikerer at forælde, mens Skat bakser med at få genopbygget inddrivelsen.

»Indtil videre er det overkommelige beløb, man står og mangler, og det er vigtigt at huske på, at pengene ikke er tabt for kommunerne, der er bare tale om en indtægt, der forhåbentlig kommer ind på et senere tidspunkt. Men når det er sagt, så er det klart, at hvis situationen er den samme om et år, så må vi fra Folketingets side gå ind og give økonomisk støtte til de kommuner, der er ramt af rodet i Skat«, siger Dennis Flydtkjær.

Liberal Alliances skatteordfører, Merete Riisager, vil ikke på stående fod love kommunerne statsstøtte. Ansvaret ligger først og fremmest hos ledelsen i Skat, siger hun.

»At inddrive restancer burde ikke være raketvidenskab. Jeg er overbevist om, at det kan lade sig gøre, og at der findes folk, der kan løse nogle af disse problemer. Hvis det fortsætter med at være kaos, må det være organisationskulturen og ledelsen i Skat, den er gal med,« siger Merete Riisager.

Socialdemokraternes skatteordfører, Jesper Petersen, siger i en skriftlig kommentar, at han vil bede skatteministeren redegøre for, hvor stor skattegælden til kommunerne er, hvor meget af den gæld kommunerne godtgøres, og hvordan de ekstra 350 årsværk til Skat, der er led i Folketingets redningsplan for Skats inddrivelse, vil påvirke kommunernes restancer.