SF langer ud efter karakterkrav og kalder minister i samråd

Regeringen og et flertal i Folketinget vil gøre det muligt at stille minimumskarakterkrav på landets bacheloruddannelser. SF kalder minister i samråd mens RV vil have kvote 2 udvidet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SF er langtfra enig med regeringen og et flertal i Folketinget, der i slutningen af måneden er klar til at stille et lovforslag, som vil gøre det muligt for landets universiteter at indføre minimumskarakterkravet 6 på bacheloruddannelser, uden at universiteterne samtidig skal kræve samme karakter for kvote 2.

»Det er simpelthen så vanvittig skævt, at afskære folk fra at tage en uddannelse alene af den grund, at de ikke har et bestemt karaktersnit,« skriver Jacob Mark, uddannelsesordfører for SF i en mail til Berlingske.

»Det er en tilbagevenden til tankegangen om eliteuniversiteter, hvor kun de stærkeste studerende med de højeste karaktersnit har adgang. Vi ekskluderer simpelthen en række unge mennesker på denne måde, og derfor vil vi kalde ministeren i samråd. Han må forklare sig om det her,« skriver han.

Men at karakterkravet afskærer nogle fra at tage en uddannelse, er prorektor for Københavns Universitet (KU), Lykke Friis, dog ikke enig i.
»Der vil være nogle, som ikke længere vil kunne komme ind på kvote 1. Men hvis de er særligt motiverede, vil de kunne søge via kvote 2,« siger hun.

Netop kvote 2 vil de Radikale Venstre (RV) have udvidet som suppelement til karakterkravet.

»Vi er åbne for at kigge på karakterkravet, men så vil vi have kvote 2 udviddet. Det kan ikke gå, at vi taber nogle rigtigt gode studerende, som måske ikke har været motiverede i gymnasiet til at få høje karakterer,« siger uddannelsesordfører for de RV Ida Auken.

På KU vil de gerne indføre minimumskarakteren på samtlige bachelorer, og det hilser uddannelsesminister Esben Lunde Larsen velkomment. Han kalder det »rigtigt, rigtigt fint, at KU vil indføre adgangskrav«. Han tilføjer, at det kræver noget at komme ind på landets bachelorer.

»Hvad nu hvis man er ordblind og kun halter sig igennem gymnasiet,« spørger Jacob Mark, hvilket også var årsagen til, at den unge studerende, Berlingske har interviewet til dagens avis, ikke bestod gymnasiet med et højt karaktergennemsnit.