SF i København vil skrotte byens brændeovne

Alle 16.000 brændeovne i København skal forbydes. Det mener Socialistisk Folkepartis spidskandidat i byen, Sisse Marie Welling, efter at Berlingske mandag kunne berette, at byens brændeovne udleder flere skadelige partikler end byens biler.

Foto: Christian Lindgren
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I fremtiden er København en by uden brændeovne.

Sådan ser fremtiden ud, hvis det står til Socialistisk Folkepartis spidskandidat i hovedstaden, Sisse Marie Welling.

Kun få københavnere er nemlig afhængige af brændeovne som varmekilde. Langt de fleste tænder op i ovnene, fordi det hyggeligt. Og det går ikke længere, mener spidskandidaten.

»Vi går ind for et forbud mod brændeovne i København, for desværre udleder alle brændeovne på markedet stadig skadelige partikler. Forhåbentlig kan producenterne på et tidspunkt udvikle nogle, der ikke gør, men det er ikke tilfældet i dag. Derfor ønsker vi dem væk,« siger Sisse Marie Welling.

Spidskandidat for Alternativet i København, Niko Grünfeld, mener, at »luften trods alt må vægte højere end danskernes hygge«. Derfor håber han ligeledes på politisk handling, så de 16.000 brændeovne, der befinder sig i hovedstaden, bliver færre.

»Jeg kan godt forestille mig København uden brændeovne. Men vi må se, hvordan teknologien udvikler sig. Hvis det lykkes at gøre ovnene neutrale i forhold til udledning af skadelige partikler, er der ingen grund til at forbyde dem. Indtil da bør de gamle modeller skrottes, og de resterende udfases,« siger han.

Også Enhedslisten på Christiansborg ser gerne en form for forbud. Et af deres forslag til at nedsætte partikelforureningen er 'brændeovnsfrizoner'. Zonerne bør gælde områder, hvor folk bor tæt på hinanden, mener Enhedslistens miljøordfører, Maria Gjerding.

»Udledning fra brændeovne er et problem i tætbebyggede områder. Det gælder større byer, men også i parcelhuskvarterer, hvor folk bor klods op og ned af hinanden, og hvor partikelforureningen derfor kan være rigtig, rigtig problematisk for folks sundhed,« siger hun.

Borgens beslutning

Ifølge Maria Gjerding (Ø) har diskussionen om brændeovne været oppe og vende politisk flere gange. Men det har ikke været mulig at samle et flertal, da særligt den nuværende regering, har været tung at danse med, mener hun.

Men det er altså op til Christiansborg, om der skal lovgives på området eller ej. Derfor har Sisse Marie Welling (SF) et opråb til politikerne:

»Christiansborg mangler at få fingeren ud og arbejde for, at vi i København kan gøre noget ved forureningen. Vi har i årevis skreget og skreget på, at Christiansborg finder en løsning på brændeovnene, for vi kan ikke gøre det alene. Men det er ikke sket endnu« siger Sisse Marie Welling.

De største partier siger nej til forbud

Venstres miljøordfører, Erling Bonnesen, vil i hvert fald ikke forbyde landets ovne.

»Vi har ingen planer om at forbyde brændeovne. Vi ser med tilfredshed på, at brændeovnsproducenterne fortsat videreudvikler mere moderne og miljøvenlige brændeovne,« udtalte han tidligere til Berlingske.

Ræsonnementet lyder blandt andet, at nogle danskere i landdistrikterne stadig er afhængige af varmekilden. Han ser dog gerne, at man udskifter de helt gamle brændeovne, der forurener allermest.

Ifølge Ritzau siger også Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet nej til et forbud.