SF: Folkeskolen skal undervise i netadfærd

Oppositionen vil have internetadfærd, som timeløst fag ligesom seksualundervisning.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skolen skal spille en mere aktiv rolle, når det handler om at ruste de unge til at færdes på nettet på en forsvarlig måde. De unge skal lære at se både muligheder og farer på nettet samt lære, at god opførsel også skal gælde på nettet, foreslår SF.

»Vi vil indføre »God internetadfærd« som et selvstændigt tema i folkeskolen på lige fod med timeløse fag som seksualundervisning og færdselsundervisning,« siger SFs IT-ordfører, Hanne Agersnap, som mener, at eleverne skal lære at se og undgå farefulde situationer, både i forbindelse med beskyttelse af password og cookies, men også lære at være kildekritiske over for sider og mennesker, som de møder på nettet.

»Men det handler også om dannelse. Unge bruger et helt andet sprog og en anden adfærd på nettet. De udviser mindre respekt på nettet, og vi har set mange eksempler på mobning over internettet og mobiltelefoner,« siger Hanne Agersnap.

Behov for handling

Forslaget kommer efter, at Berlingske i tirsdags kunne afsløre, at en tredjedel af alle piger i 9. klasse inden for et år har oplevet, at en fremmed på nettet har bedt dem om at sende frække billeder. Det viser en undersøgelse blandt 3.976 elever i 9. klasser, som også viser, at når det kommer til egentlige krænkelser, er det oftest unge, som krænker andre unge. Både Socialdemokraterne og de Radikale er positiv over for at indføre »god internetadfærd« som et selvstædigt tema.

»Det ligger jo i forlængelse af vores forslag om, at IT skal prioriteres meget højere i folkeskolen, end det er tilfældet nu. Både lærere og elever skal have bedre indsigt i IT-teknologiens muligheder og farer, og her er det naturligt også at fokusere på internetadfærd,« siger Socialdemokraternes IT-ordfører, Yildiz Akdogan.- Undervisningsminister Troels Lund Poulsen (V) erkender, at der er behov for handling, men vil ikke tale konkrete initiativer endnu.

»Det er en alvorlig problemstilling, I har rejst i Berlingske de seneste par dage. De unges adfærd på nettet er noget, som skal indtænkes i den digitaliserings- og IT-strategi for folkeskolen, som vi forventer at fremlægge inden sommerferien,« siger undervisningsministeren, som dog ikke tror, at SFs forslag er den rigtige løsning.

»Jeg mener ikke, at netadfærd skal være et selvstændigt fag, men at det skal tænkes ind i den generelle IT-undervisningen. Jeg vil understrege, at god opførsel på nettet i høj grad også er et forældreansvar,« siger Troels Lund Poulsen. Regeringens holdning bakkes op af DF.