Sexolog advarer mod »noget for noget«-kultur

Formanden for Dansk Sexolog Forening frygter, at unges forhold til købesex kan give dårlige efterveer på deres kærlighedsliv.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Du kan få et blowjob, hvis jeg får en iPhone.«

Det scenarie synes mere end hver femte ung i Danmark er ganske okay ifølge Politiken.

Anderledes står det til i Dansk Sexolog Forening. Her bryder formand Susanne Lybye sig ikke helt om tankegangen. Hun mener, det kan få store konsekvenser for unges sex- og kærlighedsliv.

»Man risikerer at få et dårligere forhold til sig selv og sin krop, fordi man har brugt kroppen som en handelsvare. Og når man så finder en kæreste, glemmer man måske at have hjertet med, fordi man har været vant til at se sex som en ydelse. På den måde kan det blive knap så nemt at have et fast parforhold, fordi man ikke har lært forskellen på, hvad der er ægte, og hvad der er en ydelse,« siger Susanne Lybye, der også selv er sexolog.

Mere præcist er 23 procent af landets unge enige eller overvejende enige i, at det er i orden at modtage en gave for oralsex, viser en rundspørge Gallup har lavet blandt 330 repræsentativt udvalgte mænd og kvinder mellem 15 og 20 år. Samtidig er det dog kun fire procent, som kunne forestille sig selv at gøre det, skriver Politiken.

Gallup har foretaget rundspørgen for Charlotte Fuglsang, som er forstander for Reden i København, der er et være- og rådgivningssted for kvinder i misbrug og prostitution. Hun er særlig forundret over dobbeltheden hos de unge.

»Ud over at de unge på det generelle plan har en meget liberal holdning, så kan vi se, at de er betydelige mere tvivlende, når det kommer tættere på. Det betyder for os, at de unge har brug for en bevidsthed om at kunne sætte nogle grænser,« siger hun, som også står i spidsen for en nyåbnet rådgivnings- og vidensportal, hvor unge, forældre og fagfolk kan få svar på spørgsmål om at modtage ydelser eller gaver for sex - såkaldt gråzoneprostitution. Derudover skal der samles viden om de unges forhold til prostitution, som kan være med til at forebygge, at unge rent faktisk havner i at give eller få sex for gaver eller penge.

»Vi er selvfølgelig bange for, at gråzoneprostitution måske kan føre videre over i prostitution. Og det vil vi meget gerne være med til at forebygge,« lyder det fra Charlotte Fuglsang.

I Sex og Samfund bekræfter rundspørgens resultater generalsekretær Bjarne Christensen i, hvorfor det er vigtigt at have god seksualundervisning på landets skoler.

»Vi bliver bekræftet i, at det at lave god sundheds- og seksualundervisning startende fra de helt yngste klasser, er meget vigtigt. Det skal være tidssvarende undervisning, som arbejder med emner som grænser, relationer, identitet og selvværd. Det virker helt klart problematisk, hvis så mange unge potentielt er parate til at gøre noget seksuelt, de ellers ikke ville have gjort, på grund af gaver eller penge,« siger han.

Sexolog Susanne Lundbye peger også på, at der skal flere følelser med i seksualundervisningen. Derudover mener hun, at professionelle folk vil være bedre til at undervise de unge til sammenligning med den lærer, de måske har hver dag.

»Professionelle folk er vant til at tale om de her ting, og de har kendskab til, hvordan det seksuelle er koblet med vores følelser. Det skal de unge mennesker også have viden om, så de ikke bare lærer at sætte et kondom på,« siger sexologen.