Sexkinoer får nej til lavere moms

EU's domstol nægter at give den belgiske sexkino Erotic Center i Brügge lavere moms på seks procent, fordi det ikke er en biograf.

Sexkinoer skal ikke slippe med lavere moms. Det mener EU's domstol, som har afvist det belgiske Erotic Centre i Brügge, der kræver lavere momstakst på seks procent på lige fod med almindelige biografer.

Sexkinoen falder ikke ind under definitionen på en biograf i EU's sjette skattedirektiv. Derfor skal Erotic Centre betale normal belgisk moms på 21 procent, mener domstolen

I 2004 pålagde de belgiske skattemyndigheder Erotic Centre en efterbetaling på 53.294 euro (godt 400.000 kroner) for momsundvigelse ved at angive den lavere momssats. Virksomheden ankede afgørelsen til appeldomstolen i Gent, som bad EU's domstol fortolke EU-direktivet.

Ifølge Erotic Center svarer det til en biograf, at sexkinoen har små, adskilte rum, hvor kunderne betaler ved at putte mønter i en maskine, så man på en tv-skærm kan skifte fra én sexfilm til en anden.

EU's domstol giver den belgiske regering ret i, at det ikke svarer til definitionen på en biograf. Det er i skattedirektivets forstand et lokale, hvor en gruppe mennesker kan se den samme film, som publikum ikke kan afbryde, og hvor tilskuerne har betalt billetten i forvejen.

Den lavere momssats er ifølge EU's domstol en undtagelse, som efter domspraksis skal fortolkes snævert. Derfor omfatter en biograf ikke Erotic Centers virksomhed, hvor en kunde betaler for at se én eller flere sexfilm eller filmuddrag i små aflukkede rum, hedder det.

/ritzau/