Sex & Samfund: Politikerne bør forbyde drengeomskæring

Det skal være ulovligt at udføre rituel omskæring af drenge i Danmark, og derfor må politikerne tage sagen op, mener Sex & Samfund.

Arkivfoto fra en omskæring af en dreng på et sygehus i Istanbul, Tyrkiet. Fold sammen
Læs mere
Foto: MOHAMED MESSARA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De danske politikere bør lave en lov, der gør det forbudt at udføre rituelle drengeomskæringer. Sådan lyder udmeldingen fra foreningen Sex & Samfund, der dermed støtter op om den resolution, Europarådet tirsdag vedtog. I resolutionen opfordrer Europarådet netop de forskellige europæiske regeringer til at lovgive mod omskæring af drenge.

»Vi bakker fuldt op om resolutionen. Der er tale om en meget stærk og klar anbefaling fra Europarådets side, som vi ikke mener, at politikerne kan sidde overhørig,« siger Sex & Samfunds generalsekretær Bjarne B. Christensen i en pressemeddelelse.

Men hos SF mener sundhedsordfører Özlem Cekic (SF) ikke, at politikerne skal lovgive mod drengeomskæring.

»Vi har bedt Sundhedsstyrelsen lave en faglig vurdering af, om vi skulle have forbud mod drengeomskæring i Danmark. Sundhedsstyrelsen er kommet frem til, at vi ikke skal have et forbud, for der er ingen faglige argumenter for, hvorfor man skulle lave et forbud i Danmark, som i øvrigt ville være det første land i hele verden. Det støtter jeg mig til og mener, at det er en beslutning, som man er nødt til at efterleve,« siger Özlem Cekic.

Sex & Samfund mener, det bør være op til drengene selv, om de vil omskæres – en beslutning, drengene ifølge foreningen først skal tage, når de er fyldt 18 år.

»Det handler i bund og grund om barnets ret til at bestemme over sin egen krop. Den ret bør ikke tilsidesættes på grund af religiøse ritualer. Desuden er det tankevækkende, hvordan man i dette spørgsmål gør forskel på de to køn,« siger Bjarne B. Christensen.

Folketinget vedtog i 2003 en lov, der forbyder omskæring af piger.