Sex og Samfund: HPV-information til mænd er meget lille

Mænd kan også blive ramt af HPV-virus, som kan udvikle sig til kræft, men det er få mænd klar over. Årsagen er, at der hidtil har været mest fokus på HPV i forbindelse med livmoderhalskræft, vurderer Sex og Samfund.

Det kan være svært for mænd at se, hvorfor en HPV-vaccine er relevant for dem, fordi virussen i høj grad er udforsket som en problemstilling vedrørende livmoderhalskræft, der kun rammer kvinder. Og information om HPV til mænd er da også forsvindende lille, vurderer Jeppe Hald, projektleder i Sex og Samfund.

»Vi har i Sex og Samfund forsøgt at sætte noget information i værk, som blandt andet opfordrer mødre til at tage en snak med deres sønner. Det har vi gjort, fordi det oftest er kvinderne, der står for sundheden i familien. Men derudover er der stort set ikke noget information til mænd,« siger han.

Han peger på, at der er brug for mere information til mændene, som skal være mere opmærksomme på, at de kan være smittebærer af virussen, ligesom de skal være klar over, at HPV kan udvikle sig til kræft i penis, endetarmsåbningen og i halsen. Der ses en stor stigning i kræft i halsen i disse år hos især mænd, som ser ud til at kunne skyldes HPV, siger Jeppe Hald.

Udtalelsen kommer, efter en undersøgelse foretaget for Netdoktor.dk af YouGov i samarbejde med Kompas Kommunikation viser, at danskerne generelt ved meget lidt om den seksuelt overførte sygdom. Blandt andet tror 47 procent, at HPV er det samme som livmoderhalskræft, og at det derfor kun er kvinder, der kan blive ramt.

Undersøgelsen viser også, at næsten halvdelen af danskerne tror, at de er helt beskyttet mod virussen, hvis bare de bruger kondom, når de har sex. Men kondomet beskytter ikke 100 procent, fordi HPV ikke kun sidder i hud og slimhinder på kønsorganerne, hvor kondomet sidder. HPV sidder også i områderne omkring kønsorganerne, ved endetarmsåbningen og i mundhulen. Derfor smitter HPV både ved samleje, dybe kys, oralsex, og når kønsorganer rører ved hinanden.

Det overrasker ikke Jeppe Hald fra Sex og Samfund, at så mange tror, at de er fuldstændig beskyttet, hvis bare de bruger kondom. Kampagner fra for eksempel Sundhedsstyrelsen promoverer brug af kondom som fuldstændig beskyttelse mod sexsygdomme, mener han.

»Jeg forstår godt, hvorfor så mange tror, at de er beskyttet, når de bruger kondom. Sundhedsstyrelsen har blandt andet i kampagnen »Kun med kondom« fået det til at fremstå, som om kondomet beskytter fuldstændigt. Budskabet er ikke blevet gradbøjet i forhold til de enkelte sygdomme,« siger han.

Jeppe Hald peger også på, at årsagen til, at danskerne ved så lidt om HPV er, at det er en forholdsvis ny problemstilling, som måske ikke er trængt ordentligt ind på lystavlen. Indtil nu har fokus i offentligheden højere grad været på sygdomme som klamydia og HIV. og derfor mener Jeppe Hald, at man skal forsøge at sprede oplysning ud til flere mennesker.

»Der skal undervises mere om HPV i seksualundervisningen på skolerne, og de personer, der kommer i kontakt med sundhedsvæsenet skal måske have noget mere information omkring det. For eksempel i forbindelse med screeningsprogrammer for livmoderhalskræft eller i forbindelse med vaccinationer af unge piger,« siger han.