Sex er blevet en væsentlig del af unges CV

Sex er blevet en vare, som mange unge udstiller og markedsfører som en del af det personlige CV, påpeger en forsker og en psykolog. Grænserne er rykket, og sex er blevet mere upersonligt og handler ikke længere om følelser.

Gymnasieleverne Anna Balstrup, Rasika Eggers og Esther Kofoed er enige om, at psykolog Ulla Dyrløv har ret i, at mange unge piger presser deres egen seksuelle grænse for at opnå status eller popularitet. Foto: Thomas Sjørup Fold sammen
Læs mere

Grove private sexvideoer, der deles blandt tusindvis af unge, grænseoverskridende optagelsesritualer og skolebladsartikler på gymnasier samt en meget omdiskuteret sag fra Herfølge, hvor tre drenge på 18-19 år blev frifundet for anklager om gruppevoldtægt mod en 17-årig pige.

De seneste måneder har budt på en række historier om problematiske aspekter ved unges sexkultur i dag.

Nu påpeger flere eksperter og fagfolk over for Berlingske, at sex i dag for mange unge ikke kun er et krydderi på ungdomsårene, men også et middel til at opnå noget ganske andet

»Unge ser sig selv og hinanden som en vare, der skal markedsføres, og her udgør seksualiteten en ikke ubetydelig del af CVet. Grænserne for, hvad man vil vise af sin seksualitet, er rykket, og mange unge gør det til en del af deres image,« forklarer ph.d. og forsker i psykologi på Københavns Universitet, Torben Bechmann Jensen.

Den betragtning er psykolog Ulla Dyrløv enig i. I sin praksis møder hun jævnligt piger, der har brugt sex som et middel til at højne populariteten.

»Pigerne forsøger at fange de mest populære drenges opmærksomhed ved at have sex med dem, men det virker ikke. Samtidig føler drengene, jeg møder, at sex bliver uden følelser, og det har også drengene det svært ved,« siger Ulla Dyrløv.

Unge hører ofte, at det er vigtigt at afprøve grænser og udfordre sig selv, og derfor vil mange unge heller ikke fremstå snerpede i forhold til sex, vurderer Torben Bechmann Jensen.

Han tilføjer, at et stigende antal sider på internettet udfordrer, hvad sex er. Torben Bechmann Jensen nævner eksempelvis Sugardating.dk, hvor det er muligt at bytte seksuelle ydelser med materielle goder, eller hjemmesider, hvor man kan finde en seksuel partner, selv om man er i et parforhold.

»Sex er blevet mere upersonligt og handler ikke længere om følelser. Man har først sex og finder så bagefter ud af, om man overhovedet vil hinanden på længere sigt. Det er en udvikling, som går hurtigere og hurtigere,« siger Torben Bechmann Jensen.

Han uddyber, at der naturligvis altid har været one night stands, men at disse nu er blevet normen snarere end undtagelsen.

Det seje træk begynder i de små klasser

Skal der rokkes ved dette, skal børn og unge lære at blive bedre til at aflæse hinanden – og det skal de blive allerede i de små klasser, påpeger national chef i Sex og Samfund, Marianne Lomholt. Opgaven løses kun ved et langt og sejt træk, som begynder med de små børn og senere også i folkeskole og gymnasium, mener Marianne Lomholt:

»Også små børn overskrider hinandens grænser ved at pille og røre og sige ting til hinanden. Der har man som forældre og skole et ansvar for at lære børn, hvordan vi egentligt er over for hinanden.«

Marianne Lomholt mener, at den seneste tids historier om unges seksualmoral er udtryk for dette:

»I stedet for at pigerne eksempelvis først efterfølgende mærker, at samlejet ikke var noget, de havde lyst til, kunne pigerne have stor gavn af at have oparbejdet kompetencer, så de kunne mærke sig selv inden, de havde sex.«