Sex bliver ikke dårligere af omskæring

Forhudsforkæmpere har ofte fremført, at omskæring har konsekvenser for mænds seksualliv og bl.a. derfor bør indgrebet være forbudt. Men det finder et nyt dansk studie, der har undersøgt 38 internationale studier, ingen evidens for.

Læge Ayhan Al Kole arbejder på Aalborg Sygehus og er imod omskæring af drenge. Her med skalpel Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Omskæring har ikke konsekvenser for mænds seksualliv. Så klar er konklusionen i et nyt dansk studie, hvor tre forskere har undersøgt samtlige videnskabelige artikler om omskæring og seksuel funktion fra to store internationale databaser.

Her har forskerne helt præcist fundet og undersøgt 38 studier om netop det emne, og konklusionen er klar:

»Overordnet set findes der ikke seksuelle forstyrrelser hos omskårede mænd, når man ser på den litteratur, der foreligger, og de bedste studier, der er på området,« siger den ene af lægerne bag studiet, ph.d.-studerende Daniel Mønsted Shabanzadeh. Han har sammen med læge i psykiatrien og ph.d., Signe Düring, og overlæge, Cai Frimodt-Møller, udgivet studiet i Danish Medical Journal denne måned.

Netop argumentet om nedsat seksuel nydelse har ellers været et af de sprængende punkter i debatten, når forhuds-forkæmpere har argumentet for et forbud mod omskæring af drengebørn under 18 år.

Daniel Mønsted Shabanzadeh fortæller således også, at en af årsagerne til, at forskerne valgte at undersøge netop dette emne, var, at seksuel funktion ofte er blevet inddraget som argument i omskæringsdebatten - endda af begge lejre.

»Vi ville undersøge, om argumentet overhovedet var relevant for debatten. Men vi ser altså ikke, at omskæring skulle påvirke raske mænds oplevelse af  seksuel funktion,« siger han.

Resultatet overrasker ikke medforfatter af studiet, Signe Düring, der påpeger, at seksualitet i høj grad styres fra hjernen.

»Den menneskelige seksualitet er meget kompleks og er bl.a. påvirket af fysiologi, hormoner og følelsesliv. Derfor vil et indgreb på et enkelt område sjældent være nok til at ødelægge folks seksualitet. Man ser oftere bivirkninger på det område, som skyldes medicin mod sindslidelser, fordi medicin påvirker hjernen,« siger hun:

»Derfor viser studiet det, jeg intuitivt ville have forventet.«

Hun understreger, at artiklen ikke er skrevet for at støtte den ene eller den anden side af debatten om omskæring:

»Vi er klar over, at der kører en debat, men det her resultat kan ikke bruges som bannerfører i nogen henseende. Materialet, vi har undersøgt, var udgivet i forvejen. Det her studie viser nærmere, at der er store mangler på området, som bør undersøges yderligere,« siger hun og efterlyser studier, som tager kompleksiteten af seksualitet med, når omskæring af mænd undersøges.

Hun tilføjer, at der er meget stor kvalitetsforskel på de studier, der hidtil er lavet på området.

»Det er f.eks. vigtigt at inddrage i undersøgelser, om omskårede mænd tager medicin, der kan påvirke deres seksualitet. Derfor synes jeg ikke, at man kan bruge litteraturen på nuværende tidspunkt til at træffe beslutninger på etisk niveau.«