Seruminstituttet sletter omstridt omskæringsregister

Oplysninger om rituelle omskæringer skulle aldrig være indsamlet, erkender direktøren for Statens Serum Institut. Han indstiller nu til Sundhedsministeriet, at registret bliver slettet.

Rituelle omskæringer af drengebørn vil ikke længere blive registreret. Fold sammen
Læs mere
Foto: BEA KALLOS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et register med ulovligt indsamlede oplysninger om rituelle omskæringer bliver nu slettet. Det meddeler direktøren for Statens Serum Institut (SSI), Nils Strandberg Pedersen.

»Vi er klar til at slette registret og vi forventer, at det vil ske inden for de næste par dage,« siger direktøren til Berlingske.

I 19 måneder har SSI registreret omskæringer af drengebørn, selvom registret aldrig har fået den nødvendige godkendelse af Datatilsynet. Det fik i sidste uge sundhedsminister Sophie Løhde til at bremse indsamlingen.

Nils Strandberg Pedersen erkender, at instituttet aldrig skulle have sat registret i gang.

»Indsamlingen burde ikke være startet før Datatilsynets godkendelse forelå. Kritikken af os er berettiget, men vi mente, at hjemlen til at indsamle oplysningerne var i orden,« siger direktøren.

Ifølge Datatilsynet var indsamlingen dog ikke i orden - blandt andet havde tilsynet den bekymring, at registret indirekte ville afsløre børnenes religion, da det stort set udelukkende er børn af muslimsk og jødisk oprindelse, som gennemgår rituelle omskæringer.

SSI og Datatilsynet havde i løbet 2014 og starten af 2015 en længere dialog om, hvorvidt omskæringsregistret kunne godkendes. Selvom SSI vidste, at registret ikke var godkendt, henvendte instituttet sig først til Sundhedsministeriet i marts i år med oplysningerne om den manglende godkendelse. Her anbefalede SSI, at indsamlingen blev stoppet.

»Vi burde have bremset registret længe før. Det skulle jo slet ikke være startet,« siger Nils Strandberg Pedersen.

Han fortæller, at SSI nu har givet Sundhedsministeriet besked om, at registret slettes. Dermed følger instituttet opfordringerne fra flere eksperter og sundhedsordførerne fra Konservative og Dansk Folkeparti, som de seneste dage, har krævet de indsamlede oplysninger slettet.

Det ulovlige register har skabt bekymring hos både muslimske og jødiske organisationer herhjemme. Ifølge Nils Strandberg Pedersen er der dog ikke risiko for, at personfølsomme oplysninger er blevet misbrugt eller sendt til tredjepart.

»Der er ikke andre, der har fået indsigt i registret. De eneste oplysninger, der er blevet delt, er antallet af omskæringer,« siger direktøren og lover, at SSI i fremtiden vil sikre sig de nødvendige tilladelser.

»Fremadrettet vil vi ikke igangsætte den slags registreringer, før vi har Datatilsynets godkendelser,« siger han.

Registreringen af rituelle omskæringer trådte i kraft i januar 2014, efter at den blev iværksat i sommeren 2013 af tidligere sundhedsminister Astrid Krag.

Dengang var det netop kommet frem, at der i forbindelse med flere omskæringer ikke var læger til stede. Tanken var, at indsamlingen skulle give myndighederne ny viden om, hvor mange muslimske og jødiske drengebørn der bliver omskåret uden medicinske grunde til indgrebet.