Seruminstituttet advarer nu imod misinformation om dødsfald efter vaccine

På sociale medier stilles antallet af dødsfald blandt vaccinerede op over for antallet af coronadødsfald. Men tolkningen af tallene er fejlagtig, skriver Statens Serum Institut.

Det er forventeligt, at et betydeligt antal personer, der er vaccineret, dør, men de tusindvis af dødsfald blandt vaccinerede i Danmark skyldes ikke vaccinen, men at der er tale om ældre eller udsatte personer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Alberto Pizzoli/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Tusindvis af mennesker er døde i Danmark, efter de er blevet vaccineret mod covid-19.

Men den kendsgerning udlægges nogle steder på sociale medier fejlagtigt som om, at vaccinen skulle være årsag til dødsfaldene.

Det får nu Statens Serum Institut til at advare imod tolkningen af tallene.

»Den er ikke rigtig«, skriver SSI i en meddelelse på hjemmesiden om den forkerte konklusion, der i løbet af de seneste uger har spredt sig på sociale medier.

I sig selv fejler tallene ikke noget.

Ifølge SSI er 4.415 personer siden årsskiftet døde inden for 30 dage efter første eller andet vaccinestik.

På de sociale medier stilles disse tal over for de cirka 2.500 personer, der er døde inden for 30 dage efter en positiv coronatest.

Dermed kommer det til at se ud, som om vaccinen skulle være farligere end sygdommen. Og den sammenligning er altså misvisende, som Berlingske også tidligere har beskrevet.

Statens Serum Institut kender ikke dødsårsagerne blandt de vaccinerede. Logikken er, at ældre mennesker dør, og det stopper de ikke med, blot fordi de får en vaccine.

»Da der i langt overvejende grad er tale om gamle mennesker og udsatte borgere, så vil dødsårsagerne givetvis også være de helt normale for grupperne. Det er altså forkert at konkludere at de i alt 4.415 mennesker er døde af vaccinen,« skriver instituttet, der skriver, at det samlede dødstal i Danmark er så lavt, at der er tale om underdødelighed i forhold til en normalsituation.

SSI lægger ikke skjul på, at der kan være bivirkninger ved vacciner.

»Uventet død efter vaccination skal naturligvis indberettes som en mulig alvorlig bivirkning,« lyder opfordringen.