Serietyve slår til i Fakta på Fyn: Nutella kan ende på det brune marked

Organiserede kriminelle kan stå bag svind af Nutella i fynske Fakta-butikker. »Vi har et samarbejde med de jyske politikredse,« oplyser politiet.

Foto: DAMIEN MEYER

Det har aldrig været nemt at have sin Nutella i fred, og det oplever Fakta-kæden på Fyn nu også.

Gennem længere tid er så store mængder Nutella fjernet fra hylderne, at det søde smørepålæg nu er helt fjernet fra sin faste plads i flere Fakta i Odense, fortæller TV 2.

»Vi oplever et stort svind, og derfor har vi set os nødsaget til at flytte Nutellaen fra den hylde, hvor den normalt er tilgængelig for kunderne,« siger Lars Bach, der er butikschef i Fakta på Kochsgade i Odense.

Den lokale butikschef mistænker organiserede kriminelle for at stå bag.

»Når der forsvinder så store partier, som der gør, så må der være noget organiseret bag det,« tilføjer Lars Bach.

Fyns Politi deler den vurdering, for ifølge TV 2, har der nemlig længe floreret rygter i politikredse om organiserede tyvebander, der blandt andet går målrettet efter Nutella.

»Vi har et samarbejde med de jyske politikredse om formodede østeuropæiske tyvebander, som kommer ind i et supermarked tre-fire personer helt umaskerede og tager, hvad de kan have i hænderne, kører det til et opsamlingssted, hvorefter en anden bil kører det ud af landet,« fortæller vicepolitiinspektør Per Lydiksen Laursen fra Fyns Politi.

Berlingske har tidligere kunnet afsløre, at østeuropæiske borgere bliver spist af med Nutella af ringere kvalitet end den vi har i Nordeuropa.

Efter at butikschef Lars Bach har taget sine forholdsregler, er problemet mindsket en del i hans butikker. Men det har tilsyneladende ikke fået tyvebanderne til at forlade landet.

»Vi har taget vores forholdsregler, så det er ikke længere et stort problem hos os. Jeg oplever dog kollegaer, der pågriber 10-20 personer i løbet af en uge,« siger Lars Bach til TV 2.

Banderne opererer muligvis ikke kun inden for landets grænser. Gennem flere år er store partier varer forsvundet i Tyskland. Senest stjal tyve en trailer med 22 ton chokolade og Nutella i Tyskland, som ifølge internationale medier har en værdi på gaden på omkring en halv million kroner. Politiet i Neustadt opfordrede i den forbindelse folk til at være særligt mistænksomme overfor folk, der falbød store mængder chokoladelignende produkter. Ikke så længe efter brød regulære optøjer ud i Frankrig, efter at en supermarkedskæde pludselig skar 70 procent af prisen på Nutella.

»De er som dyr. En kvinde blev revet i håret og en anden begyndte at bløde,« oplyste en kunde til franske medier, mens en butiksansat fortalte, hvordan man forgæves prøvede at stoppe de vilde kunder.

Lars Bachs teori er, at tyvene går efter kendte mærker, som er letomsættelige på det sorte marked.