Sensommervejr: September trumfer juni, juli, august

September er den første efterårsmåned, men måneden har alligevel været varmere end de traditionelle sommermåneder. Men nyd det nu, for det ender sandsynligvis snart, lyder det fra DMI.

September har indtil videre været gennemsnitligt varmere end sommermånederne juni, juli og august. Det pæne »efterårs« vejr fortsætter dog ikke, advarer Mikkel Scharling fra DMI. Arkivfoto: Bax Lindhardt/Scanpix 2015 Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Varmen bager, selvom sommerferien for længst er slut, og kalenderen siger september.

Faktisk har årets første efterårsmåned har været både varmere og tørrere end de tre sommermåneder juni, juli og august. Det fortæller Mikael Scharling, der er klimatolog ved DMI.

»Vi har haft en gennemsnitlig sommer, hvor der drypvis har været godt vejr. September har adskilt sig fra de øvrige måneder, fordi vi har haft en lang periode med godt vejr. Her i sensommeren har vi haft en lidt speciel vejrsituation, hvor der har været et højtryk øst for Danmark og et lavtryk vest for, og det giver en varmestrøming fra Sydeuropa til Danmark,« siger Mikael Scharling.

Fra 1. til 11. september har temperaturen gennemsnitligt ligget på 16,8 grader, hvor den i juni, juli og august lå på henholdsvis 16, 16,4 og 16,1 grader.

Den første del af september måned har desuden været tørrest med gennemsnitligt kun 1,7 mm nedbør per døgn. For juli måned var det 2,7 mm. Der skal dog ske noget exceptionelt, hvis vejret i hele september måned skal slå sommermånederne.

»Jeg tror ikke, at september samlet set kommer til at slå rekord. Vi havde i 1999 og i 2006 to rekordvarme september måneder med 16,2 grader i gennemsnit, og jeg vil ikke udelukke, at det kan ske igen i år, for vi har trods alt haft en glimrende start på måneden, men der skal meget til at holde temperaturen oppe i den sidste halvdel af september,« siger Mikael Scharling.

Han anbefaler danskerne at nyde det gode vejr, imens det endnu er her. Så frem med parasollen, håndklædet og solbrillerne. Den is skal spises nu.

»Hvis der kommer mere godt vejr efter den her uge, så er det i hvert fald en ekstra ekstra bonus,« siger Mikael Scharling.

Det gode vejr fortsætter til og med fredag, hvorefter prognoserne bliver mere tvetydige. Ifølge Mikael Scharling ser det ud til, at der kommer et lavtryk over landet.