Seniorforsker: »Man kan ikke love folk, at de er sikre i Somalia«

Er der sikkert i Somalia eller ej? Det har været et gennemgående spørgsmål de seneste år, hvor flere hundrede somaliere har mistet deres opholdsgrundlag i Danmark. Her er et kig på fact-finding rapporter og rejsevejledninger samt en vurdering fra en seniorforsker.

Somaliere kaster sand på en bil for at stoppe en brand efter en bilbombe i Mogadishu 16. december 2018. Mindst en person blev såret. Fold sammen
Læs mere
Foto: MOHAMED ABDIWAHAB/AFP/RITZAU SCANPIX

Somalia har været præget af borgerkrig, klanstridigheder og vold siden 1991. Herhjemme afspejles det ved, at somaliere er den fjerdestørste gruppe af flygtninge, der er kommet de seneste 20 år.

Men nu skal de hjem. Spørgsmålet er, hvad de mange somaliere vender hjem til?

Udlændingestyrelsen har de seneste to år vurderet, at sikkerhedssituationen er blevet forbedret så meget, at cirka 1.000 flygtninge og familiesammenførte ikke længere har krav på beskyttelse i Danmark. Men ifølge seniorforsker Peter Albrecht fra Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) kan danske myndigheder ikke vide, om der er sikkert i Somalia. Han har selv boet i landet i 2014-2015 og senest besøgt det i 2017.

»Man kan ikke love folk, at de er sikre i Somalia. Man ikke kan vurdere sikkerheden i landet, fordi det er så svært at komme ind og rejse rundt. Meget få mennesker rejser frit rundt i Somalia, fordi det er for farligt,« siger han.

Den iagttagelse bakkes op af den kritik, der har været af såkaldte fact-finding rapporter, der har været med til at danne grundlag for myndighedernes vurdering af sikkerhedssituationen. I 2015 rejste en dansk delegation til Somalia, men de opholdt sig kun én dag i Mogadishu, og de forlod aldrig lufthavnen i hovedstaden, skrev Politiken sidste år. En anden rapport blev i 2017 til på baggrund af syv dages ophold i Nairobi, hovedstaden i nabolandet Kenya, skriver Jyllands-Posten.

Selvmordsangreb og klaner

Nyhedstelegrammer fra Ritzau vidner om, at den islamiske terrororganisation Al-Shabaab fortsat står bag blodige angreb i Somalia. 22. december blev mindst 15 personer dræbt i Mogadishu, i slutningen af november blev 11 mennesker dræbt i Galkayo, og i begyndelsen af november blev 53 mennesker dræbt i Mogadishu.

Omvendt blev cirka 60 medlemmer af Al-Shabaab dræbt ved et amerikansk luftangreb i oktober ifølge nyhedsbureauet AP. Men problemerne i Somalia skyldes ikke alene terrororganisationen, påpeger Peter Albrecht.

»Mange fokuserer på Al-Shabaabs rolle, når de taler om den manglende stabilitet i landet. Men denne gruppe opstod i 2006-2007, mens landet har været kollapset som fungerende stat siden 1991,« siger seniorforskeren, der påpeger, at klan-baserede grupper hele tiden har kæmpet om magten.

Mange ubekendte

I 1959 afløste det første frie valg i Somalia årtier med etiopiske, britiske, franske og italienske kolonimagter. Men allerede dengang destabiliserede klan-baserede partier det politiske liv. I 1969 kom Siad Barre til magten ved et militærkup, og da han blev væltet i 1991, brød en regulær borgerkrig ud.

I øjeblikket er der ikke nogen forfatning i Somalia, og den nye regering i Mogadishu har en begrænset rækkevidde uden for hovedstaden, fortæller Peter Albrecht og opsummerer:

»Der er for mange ubekendte og »moving parts« til, at vi kan sige, hvad sikkerhedsituationen er i landet.«

Udenrigsministeriet har ikke nogen rejsevejledning til Somalia. Men i Tysklands rejsevejledning står der: »Ophold i Somalia er grundlæggende meget farligt«. Det britiske udenrigsministerium advarer også imod al rejse til landet.