Seneste tal stikker ud: På en uge døde 12 plejehjemsbeboere med covid-19

De seneste ugentlige tal fra Statens Serum Institut (SSI) viser, at 12 plejehjemsbeboere er døde med covid-19. Tallene tegner ligeledes et billede af en stigende smitte på danske plejehjem.

Fra mandag den 6. til søndag den 12. september 2021 var antallet af covid-19-døde blandt plejehjemsbeboere 12. Det viste en ugentlig opgørelse fra SSI. I uge 37 var dødstallet halveret.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De er nogle af samfundets svageste og nogle af dem, der har været mest udsatte under coronapandemien. Og på en uge er 12 plejehjemsbeboere døde med covid-19.

Det viser den seneste opgørelse fra Statens Serum Institut (SSI), der strækker sig fra 6.–12. september (uge 36).

Ifølge direktør for Alzheimerforeningen, Nis Peter Nissen, er stigningen i antallet af døde plejehjemsbeboere ikke tilfredsstillende.

»Det er bekymrende,« siger han og lufter ideen om flere lyntest.

»Jeg synes bestemt, at man skal kigge på de her værktøjer og se, om man kan skrue op for dem,« siger Nis Peter Nissen.

Dødstallene er en markant stigning, målt på de seneste fem opgørelser, hvor der de foregående fire uger fra uge 32 til 35 kun har været nul til tre coronarelaterede dødsfald.

Antallet af bekræftede smittede beboere, der ellers var færdigvaccinerede, er steget fra 12 til 45 personer på opgørelsens fem seneste uger. Samtidig er testintensiteten dog også steget, men ikke i samme omfang. Og den seneste uge har der altså været 12 døde plejehjemsbeboere blandt de bekræftede coronatilfælde.

Flere plejehjem er samtidig blevet ramt af smitte med en stigning fra syv til 18 plejehjem.

Et af de steder, der har været ramt af et smitteudbrud, er plejehjemmet Lindely i Gentofte.

Smitteudbruddet i Gentofte

Her har Berlingske talt med Helle de Lichtenberg.

Hendes mor, der bor på plejehjemmet, var netop blevet tilbudt et tredje stik med en coronavaccine.

Men hun endte blandt de smittede, hvor 11 beboere og fem medarbejdere fik covid-19, selvom beboerne var færdigvaccinerede.

To af de smittede beboere er døde.

»Jeg bliver testet regelmæssigt, og både min mor og jeg er vaccinerede. Men det nytter jo ikke noget, når medarbejdere og vikarer render rundt mellem beboere uden hverken at være vaccinerede eller blive testet regelmæssigt,« sagde Helle de Lichtenberg, der har undret sig over, hvorfor der ikke er krav om vaccination og test af medarbejdere på plejehjemmene.

Som det ser ud lige nu, må arbejdsgivere – altså plejehjemmene – ikke pålægge de ansatte at blive vaccineret, men ifølge lovgivningen kan arbejdsgiverne godt pålægge de ansatte at blive testet.

Sundhedsstyrelsens anbefaling lige nu er en ugentlig pcr-test af medarbejdere, som er færdigvaccinerede eller tidligere smittet, og to ugentlige pcr-test af medarbejdere, der ikke er færdigvaccinerede eller tidligere smittet.

De kan udføre et andet arbejde

Alzheimerforeningens direktør, Nis Peter Nissen, er fortaler for, at man sikrer, at de sårbare ældre ikke udsættes for personale, der ikke er vaccineret eller testet.

»Når så mange er vaccinerede, så kan man godt tillade sig at være lidt skarpere over for de andre. Måske kunne man bruge lyntest i højere grad, men det skal selvfølgelig give mening i forhold til smittetrykket,« siger Nis Peter Nissen.

Det er blevet kaldt tvang, hvis man kræver af de ansatte, at de skal være vaccinerede. Men direktøren taler ikke om at tvinge nålen eller podepinden i folk.

Han fremhæver derimod, at arbejdsgiverne har ret til at sætte de ansatte til at løse andre opgaver.

»Hvis en person ikke er vaccineret eller testet, så kan arbejdsgiveren lade personen udføre noget andet arbejde, så de ikke arbejder med sårbare ældre. Og det gælder særlig, hvis de ældre ikke har fået tredje stik. Der er ikke noget at rafle om, for det er arbejdsgiverne, der har ret til at lede og fordele arbejdet,« siger Nis Peter Nissen.