Senere i dag skal borgmesterkabalen i København være lagt: Sådan ser den ud lige nu

Ifølge Berlingskes oplysninger har samtlige partier i København meldt mundtligt ind, hvilken borgmesterpost de ønsker at tage. De arbejdsløse kan glæde sig til Venstres Cecilie Lonning-Skovgaard, mens de Radikale sætter sig på socialborgmesterposten.

Venstres spidskandidat til kommunalvalget 2017, Cecilia Lonning-Skovgaard, ser ud til at blive beskæftigelses- og integrationsborgmester i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er stadig tid at løbe på, hvis nogen skulle fortryde.

Socialdemokratiets gruppeformand i København, Lars Weiss, har nemlig sat en deadline til klokken 16:00 i dag.

Inden det tidspunkt skal samtlige kommende borgmestre i København have sat navn på den borgmesterpost, som de ønsker at tage, og sendt ønsket på skrift.

Københavns Kommune skal nemlig nu færdiggøre en indstilling på borgmesterposterne, der endeligt skal vedtages den 7. december på et møde i Borgerrepræsentationen.

Dermed er spillet om borgmesterposter stadig åbent, og et sidste vægelsind kan spille ind.

Men Berlingske erfarer, at samtlige kommende borgmestre over de seneste dage har meldt ind, hvilket borgmesterkontor de ønsker at indtage per 1. januar 2018.

En af årsagerne til, at borgmesterposterne ikke allerede er meldt ud, skulle være, at Alternativet mangler at gøre det på skrift. Men for nuværende ser meldingerne sådan ud:

  • Overborgmester Frank Jensen (S)
  • Teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL)
  • Børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen (S)
  • Kulturborgmester Niko Grünfeld (Alternativet)
  • Beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V)
  • Socialborgmester Mia Nyegaard (R)
  • Sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF)

Debat om beskæftigelsesposten

Enhedslistens og Alternativets spidskandidater, henholdsvis Ninna Hedeager Olsen og Niko Grünfeld, meldte allerede deres valg af borgmesterpost ud på valgnatten.

Kort efter nærmest eksploderede en debat om Enhedslistens valg af teknik- og miljøborgmesterposten og Alternativets valg af kulturborgmesterposten.

Anklagen gik på, at de to partier, der i valgkampen har slået hårdt på bedre forhold for arbejdsløse, tog den lette udvej, da de valgte – populært sagt – cykelstier og spillesteder frem for førtidspension og jobcentre i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen.

Frygten blandt arbejdsløse – blandt andet i facebookgruppen Jobcentrets Ofre – var i tillæg, at posten som beskæftigelses- og integrationsborgmester nu kunne håndplukkes af Venstres Cecilie Lonning-Skovgaard, der ikke har lagt skjul på, at posten er en ønskepost for hende.

Lonning-Skovgaard har ikke ligefrem præsenteret sig selv som en slapper i beskæftigelsespolitikken. Nu får hun ifølge Berlingskes oplysninger mulighed for at vise, hvad hun kan på posten.

Tilfredshed hele vejen rundt

Ender borgmesterkabalen sådan op, vil der generelt være tilfredshed omkring bordet.

Socialdemokratiet blev på valgnatten både første- og tredjevælger på borgmesterposterne, og det er et scoop for overborgmester Frank Jensen, der ikke bare kan tage den vigtigste post som overborgmester men også borgmesterposten i Børne- og Ungdomsforvaltningen.

De københavnske folkeskoler har været en af de allervigtigste politiske dagsordener for Frank Jensen i den seneste valgperiode, og nu sidder hans kollega Jesper Christensen for bordenden i den store og vigtige forvaltning.

Cecilia Lonning-Skovgaard har aldrig lagt skjul på, at beskæftigelse og integration ligger hendes hjerte nært, Mia Nyegaard vil som socialborgmester kunne arbejde med en af sine mærkesager om at afskaffe hjemløshed, og Sisse Marie Welling får som sidstevælger resterne fra bordet.

Når det er en post som sundheds- og omsorgsborgmester, vil hun ifølge Berlingskes oplysninger være overordentligt tilfreds med det.

Indtil mødet den 7. december i Borgerrepræsentationen kan borgmestrene trække deres beslutning tilbage.