Selvtest »fuldstændig udsolgt« flere steder – men de kan stadig opdrives

Der er på kort tid opstået en enorm efterspørgsel på coronaselvtest. Apoteker og butikker melder udsolgt over hele landet, og tusinder står i kø efter en opfordring fra sundhedsministeren. Men én leverandør beroliger nu med, at man stadig har »masser« på hylderne.

Med en selvtest, kan man undgå køen ved testcentrene og i ro og mag derhjemme få svar på en coronatest. Efterspørgslen er skyhøj. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For omtrent en måned siden var der stort set ingen interesse at spore i befolkningen for de coronaselvtest, som man selv kan udføre i hjemmet. Dét har i den grad ændret sig.

Nu er de selvtestkit, man kan købe på apotekerne og i udvalgte detailhandler, blevet langt sværere at opstøve.

Det er blandt andet tilfældet hos Matas, der onsdag formiddag på hjemmesiden måtte melde udsolgt i samtlige butikker landet over - på nær i en enkelt butik i Skive, der på det pågældende tidspunkt endnu havde få sæt tilbage.

»Vi købte et stort parti på cirka 25.000 selvtest hjem før sommerferien, og det gik utrolig trægt med salget, for der var ikke særlig mange smittede, og folk kendte simpelthen ikke til testene,« forklarer Klaus Fridorf, der er kommunikationschef i Matas.

Han har fulgt efterspørgslen tæt, og selvom der for kort tid siden ikke var den store interesse blandt forbrugerne, er det altså nu svært at følge med.

Situationen, fortæller Klaus Fridorf, minder om manglen på værnemidler som mundbind og håndsprit, som man så tidligere i epidemien.

»Der blev solgt en 300 til 400 selvtest om måneden eller sådan noget. I oktober begyndte det at tage lidt fart, og lige pludselig i november gik der hul på ketchupflasken, og så blev de bare sprøjtet ud i butikkerne og på vores webshop. På dette tidspunkt solgte vi cirka 6.000 stykker om dagen,« siger han.

Og dette er Matas ikke alene om. Hos webapoteket Apopro er der i øjeblikket »fuldstændig udsolgt« af hjemmetest.

Det fortæller Tine Vestergaard, der er apoteker og ejer af Apopro.

»Der er kommet markant større efterspørgsel, end der har været, og de er svære at skaffe. Vi har folk, der nærmest ikke laver andet end at arbejde i døgndrift for at få dem hjem. Vi regner med at få forsyninger senere i denne uge,« siger hun.

Tine Vestergaard og Klaus Fridorf oplyser begge, at efterspørgslen for alvor blev kickstartet af sundhedsminister Magnus Heunicke (S), der på et pressemøde luftede muligheden for at tage en selvtest som et pålideligt alternativ til en kviktest, der også kunne være med til at lette noget af det massive tryk på landets testcentre.

»Det gav en markant større efterspørgsel i kombination med, at der ikke er tilstrækkelig testkapacitet til at imødekomme forespørgslen,« siger Tine Vestergaard.

Skaber det udfordringer for jer?

»Den største udfordring, vi har, er at skaffe testene. Når først forsyningerne kommer på plads, hvilket vi forventer, at de gør senest i begyndelsen af det nye år, er det ikke noget problem,« siger apotekeren:

»Det er præcis det samme, som man så med mundbind og håndsprit sidste år. Pludselig stiger efterspørgslen markant, og så kan leverandørerne ikke følge med, fordi ingen er forberedt på den.«

Tusinder i kø

Tine Vestergaard oplyser, at leverancen af selvtest senere på ugen er i en størrelsesorden af »titusinder«, og hun vurderer, at Apopro vil have nogle på lager igen torsdag.

Hos Matas  ville det sandsynligvis igen være muligt at anskaffe sig en hjemmetest senere på dagen onsdag, ligesom der kommer et parti på cirka 100.000 hjem i denne uge.

Efter alt at dømme tegner efterspørgslen ikke til at stilne af, for mange står i øjeblikket i kø til at bestille en af de udsolgte test. For Apopros vedkommende drejer det sig om »tusinder« af kunder. Hos Matas står 3.000 i kø til at købe en test.

»Vi kan se, at de dage, hvor vi har solgt flest, ligger vi på cirka 8.000 om dagen,« siger Klaus Fridorf.

Falck har stadig test til salg

En enkelt leverandør mener imidlertid roligt, man kan slå koldt vand i blodet, hvis man har indstillet sig på, at selvtest er vejen frem før julearrangementerne de kommende dage.

Hos Falck er der stadig test at finde. Her melder man ligefrem om »masser af selvtest på hylderne.«

Falck både driver nationale testcentre og udbyder selvtest til virksomheder, og her har man »købt godt ind« af selvtest, lyder det fra Alice Klitholm Duch, der er pressechef i Falck Global and Denmark.

»Selvom vi mærker en høj interesse fra danske virksomheder, der gerne vil tilbyde sine medarbejdere selvtest, så har Falck masser af selvtest i vores webshop, hvor privatkunder også kan købe selvtest,« siger hun.

Falck oplyser, at de test, der sælges i Falcks webshop, er de samme som bruges i de landsdækkende testcentre.