Selvmordstanker, PTSD og depression: Ny rapport tegner et mørkt billede af det danske hold 10 fra Afghanistan

Seks år efter hjemkomsten er veteraner fra Afghanistan plaget af selvmordstanker, PTSD og depression. Forskere og sundhedspersonale har undersøgt det psykiske helbred hos det danske hold 10 fra Afghanistan. »Vi kan ganske enkelt ikke være det bekendt. Indsatsen er ikke god nok,« siger forsvarsminister Trine Bramsen (S).

Arkivfoto: Afghanske sikkerhedsstyrker bevogter gerningsstedet for en bombesprængning i Kabul. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mohamad Ismail/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mere end hver syvende soldat, der var udsendt med det danske hold 10 til Afghanistan, har været plaget af selvmordstanker inden for det seneste år.

Hver fjerde har oplevet moderate eller svære symptomer på PTSD.

Det viser en rapport, der bliver oversendt til Folketinget mandag, hvori forskere og sundhedspersonale fra Forsvarets Veterancenter har fulgt op på det psykiske helbred hos ISAF10, der var udsendt til Afghanistan fra 2010 til 2011.

»Vi kan ganske enkelt ikke være det bekendt. Indsatsen er ikke god nok. Det er det, der for mig står tilbage med to meget tydelige streger under, når jeg læser den her rapport. Vi skal blive bedre til at tage hånd om de mennesker, vi sender ud. Det gælder både forberedelsen op til, at vi sender soldater ud, og indsatsen når de kommer hjem og har fået ar på sjælen,« siger forsvarsminister Trine Bramsen (S), som har fået udleveret rapporten.

Rapporten er interessant, fordi ISAF 10 er et af kun to danske hold, der er blevet undersøgt både få måneder efter deres mission i udlandet og igen seks et halvt år efter hjemkomsten. I alt var 758 personer udsendt med ISAF 10. Fire personer døde under missionen.

Inden for det seneste år har 71 personer fra ISAF 10 haft selvmordstanker, viser undersøgelsen. Det svarer til 15 procent. 24 personer, svarende til fem procent, har haft konkrete selvmordsplaner, og to personer har forsøgt selvmord.

Til sammenligning viste tal fra SFI, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, i 2005, at lige under syv procent af den voksne befolkning havde haft selvmordstanker inden for det seneste år. Med andre ord under halvdelen af forekomsten hos soldaterne fra hold 10.

»Her viser undersøgelsen ikke overraskende, at det er vigtigt at være særligt opmærksom på de veteraner, der har svære PTSD-symptomer,« siger Søren Bo Andersen, ph.d. i psykologi og leder af Veterancentrets videnscenter.

23 procent af de udsendte har et højt eller moderat niveau af PTSD-symptomer, mens ti procent har oplevet svære eller moderate symptomer på depression.

Mindesmærket for de faldne danske soldater i Afghanistan i den Danske del af lejren i Camp Bastian. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

En hård udsendelse

Det danske hold 10 landede i Taleban-højborgen Helmand i august 2010, blot et år efter, at de britiske og amerikanske styrker havde indledt deres offensiv i den voldelige provins. De danske styrker opererede primært omkring Gereshk og Helmand-floden.

»Allerede fra begyndelsen af missionen blev soldaterne fra ISAF 10 hårdt belastet,« som forfatterne til rapporten noterer.

To soldater fra det forrige danske hold, ISAF 9, blev dræbt, mens ISAF 10 var i gang med at rotere ind i området. Fire medlemmer af ISAF 10 blev dræbt med omkring en måneds mellemrum.

»Efterhånden som de danske enheder selv blev mere aktive og offensive, steg antallet af kamphandlinger også, herunder antallet af IED-eksplosioner (Improvised Explosive Device – også benævnt vejsidebomber). IED-eksplosioner ramte både køretøjer og afsiddede personel (for eksempel patruljering til fods) – i sidstnævntes tilfælde oftest med såret personel til følge,« lyder det i rapporten.

Undersøgelsen viser også, at forekomsten af selvmordstanker er højere blandt dem, der har et moderat eller højt niveau af PTSD-symptomer. Blandt de veteraner, der har et højt niveau af PTSD-symptomer, er andelen med selvmordstanker helt oppe på 62 procent.

Et gennemgående billede

Rapportens forfattere når imidlertid frem til, at graden af eksponering for fare og kamp under udsendelsen ikke har betydning for, om man havner i gruppen med moderate og høje PTSD-symptomer.

Det har faktorer som alder eller antal tidligere missioner heller ikke. Derimod er de personer, der oplever en lav grad af støtte fra partner, familie eller venner, en øget risiko for at udvikle moderate eller svære symptomer på PTSD 6,5 år efter hjemkomsten.

Det andet danske hold, der er blevet fulgt siden hjemkomsten, er ISAF 7, der var i Afghanistan i 2009. En tilsvarende undersøgelse af ISAF 7 6,5 år efter hjemkomsten viser et nogenlunde konsistent billede i de psykiske vanskeligheder hos de tidligere udsendte.

Der blev ikke fundet nogen forskel mellem de to hold i forekomsten af selvmordstanker, selvmordsplaner eller selvmordsforsøg inden for det sidste år.

»Vores tal for ISAF 10 er ikke statistisk signifikant forskellige fra, hvad man fandt i undersøgelsen af ISAF 7. Om det er meget eller lidt kommer an på perspektivet, men for os er det et mål at arbejde på, at tallet bliver så lavt som muligt,« siger Søren Bo Andersen fra Veterancentrets videnscenter.

Forekomsten af depression og svær PTSD var også nogenlunde på samme niveau, mens der var flere, der havde moderate PTSD-symptomer på ISAF 7 end på ISAF1 0.