Selvmordsdebat: Går dansk komiker over stregen her?

Den danske standupkomiker Lasse Rimmer har rodet sig ud i en heftig debat på sociale medier om et alvorligt emne. Han får kritik for at kalde depressive personer, som kaster sig ud foran et tog, »lavet af lort«. Han erkender, at ordene er barske.

Portræt af komikeren Lasse Rimmer, vært i programmet 'Den blinde vinkel' Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kan man tillade sig at kalde depressive personer, der begår selvmord ved at kaste sig ud foran et tog, for »lavet af lort«?

Det er netop, hvad den danske standupkomiker Lasse Rimmer gjorde lørdag på det sociale medie Twitter. Det gik ikke upåagtet hen blandt hans knap 200.000 følgere.

»Mit hjerte bløder for enhver, der rammes af depression. Men hvis du springer ud foran et tog, så er du lavet af lort, deprimeret eller ej,« skrev han

Indlægget har i skrivende stund fået 194 likes, men også mange hårde ord med på vejen. De fleste svar handler ikke om det problematiske i, at psykisk syge kaster sig ud foran et tog og derved udsætter lokomotivføreren for en mulig traumatiserende oplevelse. Det lader til, at de fleste er enige i, at det er et problem.

Kritikken går på Lasse Rimmers ordvalg, hvor han bruger vendingen »lavet af lort« om selvmordstruede personer.

»Disse personer er ikke i stand til at se andre udveje. At det er ubekvemt for dig og mange andre, gør dem ikke til en lort,« skriver eksempelvis Ricky Magnussen, der præsenterer sig som en socialrådgiver, der har erfaring i at arbejde med selvmordstruede.

En person spørger, om Lasse Rimmer er blevet hacket eller er fuld og skæv. Og en anden foreslår, at han overfører penge til Livsliniens konto, som giver selvmordstruede mulighed for samtale.

Der er også enkelte, som bakker Lasse Rimmer op. En person ved navn Flemming G. Lassen er eller har tilsyneladende selv været togfører. Han fortæller i hvert fald, at han har adskillelige tidligere kolleger, som er blevet »førtidspensionister, fordi en havde valgt selvmord via tog«.

Den kendte erhvervskvinde Stine Bosse, den politiske kommentator Henrik Qvortrup og Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen er bare nogle af de personer, som går i rette med Lasse Rimmer.

Andre steder i tråden erkender komikeren, at ordene var »barske« og »alt for hårde«, men står ellers tilsyneladende ved sit synspunkt:

»Sygdom betyder ikke uden videre, at man ikke har moralsk ansvar for, hvad man gør«, argumenterer han.