»Selv ikke en lighter« må fanger få af advokater

Advokatrådet vil forhindre forsvarsadvokater i at give indsatte klienter sponsorgaver såsom kuglepenne og lightere, hvilket i dag bliver praktiseret af en række advokatfirmaer. Justitsministeren er også klar til stramninger, lyder det forud for et samråd tirsdag.

»Efter Advokatrådets opfattelse bør der derfor sættes en stopper for den uformelle udveksling af merchandise, penge og tjenesteydelser mellem forsvarsadvokater og indsatte. Ikke kun for at stoppe de tilfælde, hvor det er i strid med de advokatetiske regler, men også for at undgå enhver mistanke om, at der eksisterer et afhængighedsforhold mellem forsvarsadvokater og indsatte,« skriver rådets formand, Peter Fogh, i en leder. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERNST VAN NORDE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ikke så meget som en kuglepen eller en lighter og slet ikke tøj eller penge.

Advokatrådet er klar til at tage et opgør med forsvarsadvokater, der uddeler tøj eller merchandise påtrykt deres firmalogoer til indsatte i fængsler og arresthuse. Rådet er dermed også klar til at sanktionere medlemmer, hvis de blot giver en firmakuglepen til indsatte, om de er deres klienter eller ej.

Meldingen fra Advokatrådet kommer i en leder fra formand Peter Foghs hånd i forbindelse med, at der tirsdag er samråd i Folketinget med justitsminister Søren Pape Poulsen (K) om advokaters gaver til indsatte.

Medier som Radio24syv har beskrevet, hvordan advokatfirmaer med stjerneadvokater som Michael Juul Eriksen og Mette Grith Stage har uddelt bl.a. huer og T-shirts med deres firmalogoer til indsatte klienter.

Stjerneadvokaterne selv understreger, at de såvel advokatetisk som juridisk ikke gør noget forkert, men ifølge Peter Fogh er indsatte »i en udsat situation«.

»Selv en lighter går ikke. Begynder vi at sige, at det kun er større ting, det drejer sig om, vil det hele tiden blive til et spørgsmål om omfang,« siger han:

»Det er nu på et niveau, der er uacceptabelt. Det virker helt forkert. Derfor vil vi have et klart forbud. Det skal skrives ind i de advokatetiske regler. Men det mest effektive vil være en ændring af lovgivningen, så det bliver ulovligt, og det vil vi arbejde for.«

Peter Fogh understreger, at advokater som alle andre liberale erhverv har ret til at markedsføre sig selv med reklamegaver som kuglepenne og T-shirts for at skaffe nye klienter.

»Men når vi taler om indsatte i fængsler og arresthuse, gør der sig særlige forhold gældende. De indsatte udgør et helt særligt klientel, og der er en nærliggende risiko for, at f.eks. T-shirts påtrykt reklamer for bestemte advokatfirmaer vil kunne signalere et bestemt tilhørsforhold til bander og lignende grupperinger,« lyder det fra rådsformanden:

»Det drejer sig om få advokater, men det går ud over hele standen.«

Søren Pape Poulsen siger, at »reklametøj og gaver til indsatte fra forsvarsadvokater hører ingen steder hjemme i et retssamfund som vores«.

»Som jeg tidligere har sagt, så opfordrer jeg branchen til at få ryddet op. Derfor er det positivt, at branchen har indset, at den nuværende situation er uholdbar og ønsker et forbud mod reklametøj til indsatte. Regeringen arbejder i øjeblikket på flere initiativer, der skal dæmme op for problematikken, og vi lytter naturligvis til alle gode ideer, branchen måtte have,« lyder det fra justitsministeren i en skriftlig kommentar til Berlingske.

Forsvarsadvokat og partner i TVC Advokatfirma Michael Juul Eriksen vurderer, at »måske 50« af hans indsatte klienter har modtaget T-shirts, huer og enkelte hættetrøjer med logoet forsvarsadvokaterne.com, der er et domænenavn, som TVC Advokatfirmas strafferetskontor benytter sig af. Han tilføjer, at han for et par måneder siden stoppede uddelingen af sponsortøj til fanger.

»Da debatten begyndte at komme frem, og det blev antydet, at det var en måde at få sager ind på, stoppede jeg øjeblikkeligt. Det vil jeg ikke have siddende på mig. Det har ikke betydet noget for os i forhold til antallet af sager, vi får ind, men for en klient kan det være rart med en trøje og en hue,« siger han og understreger, at stoppet gælder for alle forsvarsadvokaterne i TVC Advokatfirma:

»Det er ikke unormalt, at firmaer har T-shirts med logoer. Tøjet er ikke kun til arrestanter, vi bruger det også selv.«

Det er uklart, hvor mange indsatte der modtager tøj fra advokatkontorer. Michael Juul-Eriksen skønner, at »rigtigt mange« giver deres klienter sådan noget som kuglepenne og andre småting. Når det gælder trøjer, gætter han på »en syv-otte firmaer«. Han kalder tøjet for »en ekstra service til klienter«.

»Men kun til klienter, vi har i forvejen,« siger han og afviser dermed, at der er tale om såkaldt klientfiskeri, hvor det handler om at få fat i andre forsvarsadvokaters klienter.

På samme måde afviser han rygter og påstande om salærdeling. Altså, at advokater lader klienter få del i deres salær, hvis de lader dem repræsentere dem.
»Jeg kender mange i den her branche, og jeg har aldrig hørt det fortalt på førstehånd,« siger han.