Selskabet bag omstridte Prag-ture er meldt til politiet

Forbrugerombudsmanden anmelder GoRejser for at markedsføre drukrejser til gymnasieelever.

Foto: Landii jf. CC Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et af selskaberne bag de berygtede Prag-ture for gymnasieelever i vinterferien er blevet meldt til politiet af Forbrugerombudsmanden. Selskabet Go Rejser har ifølge anmeldelsen brugt alkohol i markedsføring rettet mod unge under 18-år, og det er i strid med markedsføringsloven.

Ejeren af selskabet har ikke reageret på henvendelser fra Forbrugerombudsmanden.

»Vi har jo set at han på hjemmesiden og på Facebook henvender sig til helt unge mennesker og bruger alkohol i sin markedsføring. Det er klar i strid med markedsføringsloven. Vi henvendte os til ham flere gange, fordi der jo kunne være noget vi havde misforstået. Han har så valgt ikke at udtale sig, og nu er han blevet politianmeldt,« siger Bent Bagge, chefkonsulent hos Forbrugerombudsmanden.

Markedsføringslovens § 8, stk. 3, lyder:

Markedsføring rettet mod børn og unge under 18 år må ikke indeholde omtale af, billeder af eller henvisninger til rusmidler, herunder alkohol.

Forbrugerombudsmanden besluttede efter den megen omtale af drukrejserne til Prag sidste år at holde særligt øje med markedsføringen af rejserne.

»Det viste sig så at være med god grund. Det er vigtigt, at vi undgår lignende sager i fremtiden. Jeg vil derfor indkalde rejseselskaberne bag Pragturene til et møde, hvor de kan få rådgivning til, hvordan de fremover markedsfører sig over for unge,« siger forbrugerombudsmand Henrik Øe.

Gorejser.dk har reklameret for skolerejser til Prag i uge 7 og 8 både på Facebook og på hjemmesiden »Gorejser.dk«. Ifølge Forbrugerombudsmandens anmeldelse har selskabet bl.a. reklameret med »Happy hour på Prags bedste diskoteker!« og »Prags eneste pub-crawl med fri bar. 1,5 times fri bar i ALT«. Det fremgik at man skulle være fyldt 16 år for at kunne købe en rejse.

I september blev Go Rejser politianmeldt af Rejsegarantifonden for at give urigtige og vildledende oplysninger til fonden. Selskabet havde ifølge anmeldelsen fortalt Rejsegarantifonden, at det kun sælger hotelophold, mens busrejsen betales af kunderne til busselskabet, og turistmæssige ydelser som adgang til diskoteker betales til et helt tredje selskab. Det er ikke ulovligt at sælge rejser på den måde, men det betyder at der ikke længere er tale om en pakkerejse, som er omfattet af rejsegarantien.

Rejsegarantifonden vil derfor søge ekstra dokumentation for at kunderne rent faktisk har handlet med tre forskellige selskaber, og ikke købt rejsen sammen med opholdet og turistydelser. Da busselskabet oplyste, at de ikke står for transporten, blev Go Rejser politianmeldt.

Hjemmesiden GoRejser.dk viser i dag kun et skilt om at være lukket ned for vedligehold. Ejeren af selskabet har endnu ikke svaret på en henvendelse fra Berlingske.

For to år siden blev et rejseselskab af byretten idømt en bøde på 175.000 kroner for at markedsføre drukrejser til Bulgarien og Spanien til unge under 18 år.  Selskabet blev senere frikendt af Vestre Landsret.