Selskab politianmeldes for snyd og sorte handler i sag om skandalebyggeri i København

Moderselskabet Bach Gruppen har nu politianmeldt en tidligere direktør i gruppens eget underselskab for svindel og handler »ud ad bagdøren«. Sagen er den seneste i striben af skandalesager for BG Beton og dets kritisable byggeri på Amager.

En anonym henvendelse til Københavns Kommune om grov byggesjusk i fundamentet under et 23-etagers højhus på Faste Batteri Vej på Amager for et halvt år siden har ført til politiefterforskning og beskyldninger om afpresning og forfalskede fakturaer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

I februar advarede en whistleblower Københavns Kommune om groft byggesjusk i betonfundamentet under et 23-etagers højhus på Amager, men også om højhusets bærende konstruktioner og om nabobygninger på grunden ved Njalsgade.

Sagen har ført til politiefterforskning og beskyldninger om afpresning, forfalskede fakturaer og en rapport, der afslører brug af genbrugsbeton.

I midten af stormvejret står byggefirmaet BG Beton Sjælland, der nu anklages for nye dybt kritisable forhold.

Bach Gruppen A/S – som ejer BG Beton – skriver i en pressemeddelelse, at man på baggrund af en undersøgelse, der endnu ikke er helt færdig, mener, at der er »stærke indikationer på«, at den tidligere direktør og tidligere ansatte har beriget sig selv med et tocifret millionbeløb gennem »snyd med bl.a. omfattende kontantsalg af råmaterialer og beton ud ad bagdøren«.

»Det er svært at sætte ord på, hvor rystede vi er. Der er tale om en tidligere dybt betroet ansat og medejer, der med den ene hånd systematisk har betrygget os i, at alt var i den skønneste orden, mens han med den anden hånd har snydt både kunder og Bach Gruppen. Derfor har vi sammen med vores advokat nu bedt politiet tage over,« skriver Lene Christensen, direktør i Bach Gruppen, i pressemeddelelsen.

Undersøgelsen har vist, hvordan den tidligere direktør udadtil har holdt problemer og uacceptable forhold skjult for ledelsen, dels med løbende usandfærdige statusopdateringer, dels ved fabrikation af forfalskede kvalitetssikringsrapporter, står der i pressemeddelelsen.

I pressemeddelelsen skriver Bach Gruppen, at den har begrundet mistanke om flere forskellige typer svindel.

Den tidligere direktør og de forhenværende ansatte har ifølge Bach Gruppen solgt rullende materiel og dyre råmaterialer indkøbt til betonproduktionen på BG Beton Sjællands værker uden om selskabet.

Dertil skulle de i flere tilfælde have svindlet kunder med mængderne af leveret beton, så kunderne er blevet opkrævet for mere beton, end de har fået.

Den tidligere direktør og de ansatte skulle også have forfalsket recepter over blandingen af beton og følgesedler i relation til støbningen af bundpladen under Njalstårnet på Bryggens Bastion på Amager.

Ifølge Bach Gruppen har den tidligere direktør og en central ansat i 2018 uden Bach Gruppens vidende oprettet en falsk forening med henblik på at uddele falske diplomer til BG Beton, ligesom den tidligere direktør gennem foreningen løbende har fremstillet sig selv som uvildig ingeniør og ydet ingeniørrådgivning – til trods for ikke at være uddannet ingeniør.

Det er den samme tidligere centrale medarbejder, som Københavns Politi 16. juni 2020 sigtede for afpresning, da vedkommende har forsøgt at afpresse Bach Gruppen økonomisk mod ikke at videregive informationer om forholdene i BG Beton Sjælland til offentligheden.

27. august i år fortalte Berlingske om de første omfattende problemer i højhusbyggeriet Njalstårnet på Amager.

Det 86 meter høje byggeri var bygget oven på et ulovligt fundament med masser af genbrugsbeton i den måske største byggeskandale i nyere danmarkshistorie.

Teknologisk Institut har i en undersøgelse set nærmere på støbeskel i fundamentet via borehuller fra tidligere boreprøver, og de nye undersøgelser slår fast, at der er »lag i bundpladen, som ikke fæstner sig til hinanden«.

Bach Gruppen har nu meldt den tidligere direktør og de ansatte til Københavns Politi og Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet. Bach Gruppen stiller al materiale til rådighed for politiets efterforskning.