Selina Juul hyldes i internationale medier: »Man skal aldrig undervurdere, hvor stor indflydelse én dedikeret person kan have«

Danmark reducerer madspild med 25 procent. Kvinden, der i Berlingske blev kåret som årets dansker i 2014, får æren i internationale medier.

Selina Juul blev kåret til årets dansker i 2014. Foto: Simon Læssøe Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe

Selina Juul var chokeret over, hvad hun så, da hun som 13-årig flyttede fra Rusland til Danmark.

»Jeg kom fra et land, hvor der manglede mad. Her var der overflod, supermarkederne var fyldt med mad. Men jeg var chokeret over at se, hvor meget mad der gik til spilde,« siger hun til BBC i videoen, der kan ses herunder:

BBCs video er blevet set 3 millioner gange, siden den blev delt på Facebook mandag.

Danmark har reduceret madspild med 25 procent på kun fem år. Selina Juul startede i 2008 organisation Stop Spild Af Mad, og nu hyldes hun som den hovedansvarlige bag den danske madspildsrevolution.

Den britiske avis Independent skrev mandag, at man aldrig skal undervurdere, hvilken indflydelse der kan være i ét dedikeret menneske, og at organisationen Stop Spild Af Mad i dag anerkendes som en de afgørende drivkrafter bag regeringens fokus på at tackle madspild.

Hendes aktivisme startede hos Rema 1000. Tidligere spildte kæden mellem 80 og 100 bananer dagligt. Selina Juul overbeviste kæden om at sætte skilte på de enkelte bananer med teksten: »Tag mig, jeg er enlig«.

Det var så effektivt, at de reducerede spild af bananer med 90 procent.

I 2014 blev den russiske indvandrer Selina Juul kåret som årets dansker i Berlingske for hendes kamp mod madspild.

»Selina Juul har med sit engagement og sin urokkelige tro på sin ide bevist, hvad et enkelt menneske kan udrette og få lydhørhed for i en grad, som ikke er set magen til,« lød det dengang fra dommerkomitéen.

Kampen er fortsat siden. I 2015 gjorde en regelændring det muligt for supermarkeder at sælge overskudsmad. Du kan se her, hvor mange supermarkeder der i februar 2016 solgte overskudsmad.

»Hun var den her skøre russiske kvinde, der gik ind ad døren med en skør idé om, at vi skulle stoppe med at spilde mad. Hun er kommet rigtig langt siden. Hun har i virkeligheden ændret hele den danske mentalitet,« siger Maria Noel, kommunikationsmedarbejder hos Dagrofa, til BBC.