»Selfies« er sundt for teenagere

Selvportrætter, de såkaldte »selfies«, kan rent faktisk have en positiv indvirkning på børn og unges opvækst, mener psykolog.

Det er særligt blandt de unge, det er populært at tage selvportrætter, men her er det dog den britiske skuespiller Alan Cumming, der er i færd med at tage en 'selfie'. Fold sammen
Læs mere
Foto: JASON SZENES
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Klik.

Vi holder ofte kameraet rettet mod os selv, når vi tager billeder.

Et såkaldt »selfie« - et billede vi selv har taget af os selv - bliver mere og mere udbredt på sociale medier som Facebook, Twitter og Instagram,og det er især det helt unge publikum, der er med til at manifestere den nye trend online.

Den slags »selfies« har delt vandene hos en række samfundsforskere. Nogle har kritiseret trenden for at være narcissistisk og selvoptaget, mens andre udelukkende ser det som en måde at udtrykke sig på i den digitale verden, vi lever i i dag.

Og nu peger en professor på, at den type billeder ofte overanalyseres. For udviklingsmæssigt giver det mening for unge mennesker at tage billeder af sig selv. Det er kun et udtryk for, at de udforsker sig selv.

»De billeder, man tager af sig selv, giver unge mennesker mulighed for at udtrykke deres humør og dele vigtige erfaringer,« siger Andrea Letamendi, der er en klinisk psykolog hos University of California i Los Angeles. Det skriver Time.com.

For mens teenagere former deres identitet, så tjener »selfies« det formål, at de unge kan udtrykke, hvordan de ser ud og føler sig i bestemte situationer, i et sæt tøj, med noget make-up eller et bestemt sted. Og fordi de lever i en digital verden, så giver selvportrætterne mulighed for at være en del af den verden.

Men selv om selvportrætterne er en del af ens digitale opvækst, så betyder det ikke, at alle »selfies« er okay. Lige som der er forskel på, hvordan børn må opføre sig, så skal forældrene være med til at vise børnene og teenagerne, hvilke billeder der er acceptable, og hvilke der ikke er, mener psykologen.