Seks tyskere døde: Troede de spiste ramsløg

I Tyskland er mindst seks personer døde af at spise den giftige plante høsttidløs i den tro, at der var tale om ramsløg.

Ramsløg på Valnæs på Falster. Fold sammen
Læs mere

Engang blev ramsløg betragtet som ukrudt, men i dag er planten smart og hip og bruges i stort omfang i det nye nordiske køkken. Men vil man selv samle sine egne ramsløg, er der grund til at være ekstra meget på vagt, advarer DTU Fødevareinstituttet nu.

Ramsløgs blade kan nemlig forveksles med bladene på planterne høsttidsløs og liljekonval, og de er begge giftige.

- Mange tror, at planter er sunde og ufarlige, blot fordi de stammer fra naturen. Men det er ikke tilfældet. De planter, som ramsløg kan forveksles med, indeholder stoffer, der kan være potentielt farlige og direkte dødbringende for mennesker, siger seniorrådgiver Kirsten Pilegaard fra DTU Fødevareinstituttet.

I Danmark er der endnu ikke sket uheld med de giftige planter, men i Tyskland har seks personer mistet livet, fordi de spiste høstidløs i den tro, at det var ramsløg. En tysk giftcentral har fået i alt 32 indberetninger om folk, der forvekslede ramsløg med den giftige høsttidløs.

Svære forgiftninger

Ud over de seks dødsfald var der tre tilfælde med svære forgiftninger med nyre- og leversvigt samt vand i lungerne. Seks personer havde middelsvære symptomer med leverpåvirkninger, kraftige opkastninger og diarré samt påvirkning af muskulaturen. De sidste 17 tilfælde havde lettere symptomer, men dog med både kvalme, diarré og opkastninger.

- Grunden til, at vi endnu ikke har set forgiftninger herhjemme, er, at høsttidløs findes mange steder i den tyske natur, mens det herhjemme er en haveplante. Men jeg bliver lidt bekymret, når man anbefaler folk at lede efter ramsløg i parker og på kirkegårde, hvor der er en stor risiko for, at der også vokser både liljekonval og høsttidløs.

Kirsten Pilegaard advarer mod at plukke ramsløg, hvis man ikke er plantekyndig.

- Og det kan være svært. Her på instituttet lagde vi de tre planter ved siden af hinanden, og flere de ansatte mente, at høsttidløs lugtede lidt af løg.

Hun anbefaler, at man venter med at plukke ramsløg, indtil den blomstrer, hvor den er nemmere at kende. Intet tyder på, at ramsløg indeholder stoffer, som kan være giftige for mennesker.