Seks piger afvist af VUC: I kan ikke blive undervist i niqab

Vicerektor på VUC i Lyngby siger, at skolen ikke kan undervise piger, der skjuler næse og mund bag niqab.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tomas Bertelsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Seks muslimske kvinder må ikke længere møde op til undervisning på VUC i Lyngby, fordi de bærer den islamiske klædedragt niqab.

Det sker, efter at VUC Lyngby tilbage i efteråret ændrede sine studie- og ordensregler, så det ikke længere er tilladt at have tildækkede øjne, næse og mund i timerne.

Det fortæller vicerektor Inge Voller til metroXpress.

- Det er resultatet af en proces, vi har haft på skolen, hvor vi har konstateret, at det har givet problemer med læringen, når kvinder går med niqab, siger Inge Voller.

- Undervisning foregår ved hjælp af kommunikation, og som lærer kan man bedre tjekke sin effekt, hvis man kan se, hvordan det, man siger, bliver modtaget hos eleven. Og det kan man ikke, når der er tale om en niqab, tilføjer hun.

Hun understreger dog, at pigerne fortsat godt vil kunne modtage undervisning, men at det vil komme til at foregå via e-learning.

På VUC Lyngbys egen Facebook side har sagen om de seks piger skabt stor debat. Mens flertallet bakker op om skolens beslutning, er der også en del, der finder skolens regler forkastelige.

- Føj VUC! Må vi kvinder ikke længere selv bestemme hvad tøj vi vil have på? Hvad er så acceptabelt? Mini-skørt og nedringet bluse? Så meget for religionsfrihed og en demokratisk ret til at gå i det tøj vi ønsker. Det er en ommer, lyder et af indlæggene.

Ifølge vicerektor Inge Voller er det dog ikke et spørgsmål religion eller etnicitet.

- For mig at se, er det ikke et spørgsmål om religion eller etnicitet, men om læring, da vi er en uddannelsesinstitution. Det handler om, hvordan vi skaber den bedste læring, og det mener vi, man bedst kan, hvis man kan kommunikere frit med hinanden, siger hun.

/ritzau/