Seks milliarder ekstra til universiteterne

Regeringen vil i de kommende år investere milliarder af kroner på at forbedre forskningslokalerne på universiteterne. Det fremgår af regeringens finanslovs­udspil, der bliver offentliggjort på tirsdag.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Universiteterne kan de kommende seks år se frem til seks milliarder ekstra kroner fra regeringen. Pengene vil regeringen bruge til både nybyggeri og renovering af bl.a. laboratorier, oplyser videnskabsminister Helge Sander (V) i forbindelse med, at regeringen på tirsdag offentliggør sit udspil til en ny finanslov for 2010: »Det er tiltrængt,« siger Helge Sander og tilføjer, arbejdet med at forbedre universiteterne skal gå i gang i begyndelsen af 2010.

»Det er ingen hemmelighed, at det her også skal gavne byggesektoren og være med til at skabe mere aktivitet i samfundet,« siger han.

De ekstra penge til universiteterne kommer fra Statens Ejendomsadministration og dermed Videnskabsministeriet, der ifølge Helge Sander »har givet overskud gennem årene«. Ministeriet tjener penge på at udleje de bygninger og lokaler, universiteterne benytter. De ekstra penge kommer desuden fra den tre år gamle globaliseringspulje, der er vedtaget af et flertal i Folketinget.

»Der har været et massivt ønske om at forbedre den forskningsmæssige infrastruktur, i al den tid jeg har været minister, og nu bliver det ønske imødekommet,« fortæller ministeren. Helge Sander understreger, at pengene vil komme »alle universiteterne til gode«.

»Der er ønsker for adskillige milliarder kroner,« som han udtrykker det.

Panumtårn til én mia. kr.
Ministeren vil ikke pege på konkrete investeringsområder, men han fremhæver, at det alene vil koste cirka en milliard kroner at bygge det såkaldte Panumtårn på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet. Tårnet vil, hvis det altså bliver bygget, blive et moderne og internationalt forskningsmiljø inden for sundhedsvidenskab på Københavns Universitet.

S-ordfører bekymret
Helge Sander mener, at det med de ekstra milliarder »er sikkert«, at regeringen kan leve op til den såkaldte Barcelona-målsætning. Ifølge målsætningen skal Danmark i 2010 bruge tre procent af bruttonationalproduktet på forskning og udvikling. Den ene af de tre procent skal være offentlige midler.

Hvad med humanistisk og samfundsvidenskabelig forskning. Trænger de ikke også til et løft?

»Det her handler om at sikre grundforskning af høj kvalitet, så Danmark fortsat står godt rustet i den internationale konkurrence,« siger Helge Sander.

Socialdemokraternes forskningsordfører, Kirsten Brosbøl, er enig i, at det er nødvendigt at investere i nye og bedre laboratorier og forskningslokaler. Men det bekymrer hende, at regeringen vil betale forbedringerne med globaliseringsmidler.

»Jeg kan godt frygte, at det her betyder, at regeringen bruger af globaliseringsmidlerne, for at den samtidig kan skære andre steder på finansloven,« siger hun.

Formanden for Danske Universiteter og rektor for Syddansk Universitet, Jens Oddershede, roser umiddelbart regeringens plan om at renovere og nybygge.

»Men jeg vil gerne se udspillet i en sammenhæng. Hvis det betyder, at der bliver færre penge til forskning, så er det knap så godt. Men der er ingen tvivl om, at der er brug for bedre faciliteter til forskning,« siger han.