Seks hadprædikanter bliver nægtet adgang til Danmark - men de har stadig adgang til danskerne

De seks hadprædikanter, der nu er forment adgang til Danmark, følges at tusindvis af danskere på de sociale medier. Listen er udtryk for symbolpolitik, lyder det fra Jacob Mchangama.

Fra venstre mod højre: Bilal Philips, Terry Dale Jones og Kamal El-Mekki. Fotos: Arne Dedert / Mario Tama / Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er ingen fysisk adgang til Danmark for seks navngivne religiøse forkyndere, men de har fortsat en kanal til danskerne. Tusindvis af danskere følger nemlig hadprædikanterne på de sociale medier. Det skriver DR.

Det er Udlændingestyrelsen, der har udarbejdet listen. Og selv om de seks personer ikke længere kan findes i Danmark, kan de stadig nå ud til interesserede danskere via de sociale medier. En af personerne, Mohamed Al Arefe, har 17,3 millioner følgere på sin twitter-profil, og har, fordelt på to forskellige sider, næsten 24 millioner følgere på Facebook. Lidt over 5.600 af dem er danskere, skriver DR.

»Muslimer har ikke noget liv uden jihad. Vi kan kun overvinde ydmygelse med jihad,« har Mohamed Al Arefe tidligere sagt ifølge den britiske TV-station Channel 4.

Bilal Phillips optræder også på listen. 3.186 af hans knap seks millioner følgere på Facebook er danskere. Han er blandt andet offentlig tilhænger af piskeslag som straf til kvinder, dødsstraf for homoseksuelle og mener, at aids er guds straf til mænd, der elsker mænd.

Artiklen fortsætter under Facebook-opslaget.

Kamel El-Mekki, der for et halvt år siden blev inviteret til Danmark for at tale, er også på listen. Han har flere gange talt om, at han går ind for drab på frafaldne muslimer, at utroskab bør straffes med pisk, ligesom han er modstander af homoseksualitet. El-Mekki har omkring 250 danske følgere på Facebook, og videoer med ham har mange tusinde visninger.

Mohammad Rateb Abdalah Al-Nabulsi har knap 1.000 danske følgere på Facebook. Han har tidligere advokeret for, at homoseksuelle skal straffes med døden. I alt har 1,7 millioner synes godt om hans Facebook-side.

Overfor DR siger direktør for Justitia, Jacob Mchangama, at listen er udtryk for symbolpolitik. Den juridiske tænketank Justitia har tidligere argumenteret for, at et forbud mod hadprædikanter »rammer ytringsfriheden«.

»Hvis du vil invitere en af de her personer til at tale i Danmark, så kan du lave et video-link eller på en Skype-forbindelse, og så kan de personer sige præcis de ting, som Inger Støjberg ikke vil have, at vi lægger jord til,« siger han til DR.

Det er en »latterlig liste«, lød det også tirsdag fra Naser Khader.

Jacob Mchangama har tidligere skrevet, at et indrejseforbud ikke er et effektivt middel i en digitaliseret verden.

»Et indrejseforbud begrundet i at afholde folk fra at fremsætte bestemte ytringer på dansk grund (i modsætning til hvor et indrejseforbud er begrundet i en fare for statens sikkerhed) er ikke et effektivt middel i en digitaliseret verden, hvor man via f.eks en Skype-forbindelse, Youtube videoer, sociale medier m.v. kan udbrede de samme budskaber her i landet uanset, hvor på kloden man opholder sig,« skrev han i marts 2016.

Inger Støjberg (V) forsvarer indrejseforbuddets effekt.

»Det er rigtigt, at man på Youtube kan se nogen af de her prædikener og mennesker, men der er noget særligt i at stå på en prædikestol og komme med ytringer, så man står der direkte mand til mand, og det skal vi ikke lægge jord til,« siger integrationsministeren.

De sidste to personer på listen, Terry Dale Jones og Salman Bin Fahad Alodah, har tilsammen tre danske følgere på sine Facebook-sider, skriver DR.

Læs portrætter af de seks forkyndere her.