Seidenfaden risikerer fængsel

Ved at trykke eksjægersoldaten Thomas Ratchsaks bog, har Politiken gjort sig skyldig i en grov krænkelse af ophavsretten. Udover et betydeligt erstatningsbeløb risikerer avisens chefredaktør igen at blive idømt fængselsstraf, vurderer advokat.

Cover fra bogen ”Jæger - i krig med eliten”. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Det er alvorlige sager, vi har med at gøre her.

Sådan lyder vurderingen fra advokat, ph.d og partner i Bender von Haller Dragsted, Hanne Bender, der henviser til de paragraffer der er i spil efter at Dagbladet Politiken i dag trykte hele den omstridte bog, ”Jæger - i krig med eliten”, der er skrevet af den tidligere jægersoldat Thomas Rathsack.

Ifølge Hanne Bender, der har speciale i ophavsret, har avisen gjort sig skyldig i en grov overtrædelse af ophavsretsloven, men muligvis også ophavsretsbestemmelserne i Straffeloven, som kan give Politikens chefredaktør, Tøger Seidenfaden, op til seks års fængsel.

- Forlaget kan sagsøge Politiken og kræve erstatning og godtgørelse for krænkelse af ophavsretten. De kan samtidig kræve en fængselsdom over chefredaktøren, som efter ophavsretsloven har en strafferamme på et år og seks måneder, siger Hanne Bender til Berlingske.dk.

- Strafferammen kan dog udvides til seks år efter Straffeloven, hvis der er tale om, at avisen har skaffet sig selv uberettiget vinding ved erhvervsmæssig krænkelse af kopieringsretten, siger hun.

Er rigets sikkerhed i fare?
I 1995 var Politiken involveret i en lignende sag, da avisen trykte Ritt Bjerregaards "Kommissærens Dagbog", imod hendes vilje. Forlaget Aschehoug krævede dengang 6,5 millioner kroner i erstatning, men sagen blev forligt med at avisen skulle betale en million kroner. Avisens chefredaktør, Tøger Seidenfaden, blev dengang idømt 20 dages betinget hæfte, selvom anklageren krævede seks måneders ubetinget fængsel.

Hanne Bender ser dog andre mere alvorlige perspektiver for Politiken, hvis indholdet af den kontroversielle bog, viser sig at være det, Forsvaret hævder; til fare for landets sikkerhed.

- Hvis bogen videregiver statshemmeligheder, der bringer rigets sikkerhed i fare, er der tale om straffelovsovertrædelser, som kan give op til 12 års fængsel, siger Hanne Bender.

Forsvarer sig med ytringsfriheden
Dagbladet Politiken kalder i dagens avis udgivelsen af bogen for et forsvar for presse- og informationsfriheden. Chefredaktør Tøger Seidenfaden frygter ikke, at han nu skal i fængsel.

- Selvfølgelig har vi overvejet det meget grundigt og herunder også sikret mig advokatbistand. Men det er nu ikke min forventning, at det vil ske. Under alle omstændigheder har den gamle sag ingen effekt, da prøvetiden udløb efter et år, siger Tøger Seidenfaden til Politiken.dk.

Morten Rosenmeier, der er lektor i ophavsret ved Københavns Universitet, mener at ytringsfriheden fylder mere og mere i retspraksis i dag, og at hensynet til ytringsfriheden har vundet terræn overfor hensynet til ophavsretten. Og det kan blive Politiken og Tøger Seidenfadens redning.

- Sagen her minder om Ritt Bjerregaards sag med dagbogen. I begge tilfælde er der tale om, at hensynet til ytringsfriheden kolliderer med ophavsretten, siger han og tilføjer, at det ikke kan udelukkes, at Tøger Seidenfaden slipper billigere i dag end sidst.

- Hvis domstolen synes det er vigtigere at borgerne ved, hvad der rør sig i forsvaret, end at forlaget tjener penge, kan det betyde lempelse af sanktionen og måske endda frifindelse, siger Morten Rosenmeier til Berlingske.dk.

Erstatningskrav
Selvom der ifølge Hanne Bender er tale om et klokkeklart brud på ophavsretten, vil det fortsat være svært at fastsætte en eventuel erstatning.

- Man vil typisk tage det antal eksemplarer, avisen har solgt og gange det med bogens avance. Derudover skal man medregne markedsforstyrrelse, dvs. hvor meget af bogens marked har Politiken stjålet, hvis bogen udkommer, siger hun.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra Jakob Kvist, kreativ direktør i ArtPeople, der omfatter forlaget Peoples Press, der står bag bogen.