Sebastians sag giver håb til handicappede

Der er lys forude for den 19-årige autist og McDonald's-ansatte Sebastian, som kom i klemme på grund af fleksjobreformen. Jobcenteret går nu i gang med hans sag.

19-årige Sebastian er autist, men har arbejdet på McDonald's i weekenden i fire år. Han kom i klemme pga. fleksjobreformen, men nu ser det ud til, at Sebastian måske alligevel får lov at beholde sit job. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Den ternede skjorte og det røde badge med det store gule M er stadig hans. Og det ser ud til, at det bliver uniformen ved med at være. 

Sebastian er udviklingshæmmet og lider af infantil autisme, men har i fire år arbejdet på McDonald's hver weekend i et fritidsjob. Efter uger med uvished om fremtiden, ser det nu ud til, at han kan blive visiteret til fleksjob i restauranten, som han ønsker.

»Han er så glad og lettet. Han ved nu, hvad han skal efter sommerferien,« fortæller moderen Trine Kjær Krogh. 

Sebastian havde fået klart ja af McDonald's til at starte i fleksjob efter sommerferien, Men til en generel råd- og vejledningssamtale med jobcenteret fik han at vide, at han skulle i et såkaldt ressourceforløb for at blive visiteret til et fleksjob, da han måske ville udvikle sig ud af sit støttebehov. Et sådant forløb kan tage op til fem år, står der i lovgivningen.

Det bragte Trine Kjær Kroghs sind i kog. Sebastian fik sin diagnose som treårig, og selvom han er 19 år, har han et funktionsniveau som en 10-årig. Hun lavede et spydigt opslag på Facebook, hvor hun udpegede uretfærdigheden og den ufleksible lovgivning på fleksjobområdet. Et opslag som livligt blev delt og kommenteret.

Berlingske kontaktede familien og jobcenteret for at tage problemet op, og dagen inden artiklen blev trykt, ringede jobcenteret for at aftale et møde med Trine og Sebastian, fortæller Trine Kjær Krogh. Det takkede familien i første omgang nej til.

»Jobcenteret ringede for at kalde os ind til et møde uden at have sat sig ind i, hvem Sebastian er, og ville kun kunne rådgive os ud fra nogle generelle regler. Men Sebastian er ikke generel,« siger hun.

Jobcenteret har nu ifølge Trine Kjær Krogh fået fuldmagt af familien til at indhente de oplysninger, de måtte behøve, og Sebastians vej mod fleksjob kan begynde. De ønsker at hjælpe Sebastian bedst muligt, skriver jobcenterchef for Københavns Kommune Marianne Larsen i en mail til Berlingske:

»Vi vil gerne hjælpe Sebastian bedst muligt. Vi har en god kontakt med Sebastians mor, og vi arbejder på, at Sebastian kan bevare en tilknytning til McDonald's. Lige nu er vi i gang med at indhente de nødvendige papirer, så den konkrete sagsbehandling kan komme i gang.«

Ifølge Trine Kjær Krogh skal familien mødes med jobcenteret efter sommerferien.

»Vi blev ringet op af en rar kvinde, som har handicapområdet i jobcenteret, Hun udtrykte en vis forståelse for Sebastians situation, og hun var den første, som direkte har sagt til os, at chancen for, at han vil udvikle sig så eksplosivt, at han ikke vil have et støttebehov, er usandsynlig,« siger Trine Kjær Krogh.

Ifølge Trine Kjær Krogh har familien fået oplyst, at Sebastian ikke skal sige sit job på McDonald's op, og at jobcenteret vil sagsbehandle ham. Det var et problem tidligere på grund af, at Sebastian ikke har modtaget offentlige ydelser. Desuden vil jobcenteret bestræbe sig på, at den afprøvning han skal igennem, kan foregå på McDonald's. Før vidste de ikke, hvor han kunne blive sendt i afprøvning.

»Det er rigtig fint, og jeg er meget taknemmelig for, at jobcenteret tog kontakt til os. Det er jo også en besværlig sag for dem. Vi oplever nu, at de gør, hvad de kan, ud fra det, de har at gøre godt med. Men lovgivningen kommer i vejen,« siger hun.

Nu kan Sebastian se frem til at skifte weekendvagterne ud med arbejde i hverdagen, når han har afsluttet sin særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse til sommer. Tre timer fem af ugens dage, har de aftalt med restauranten.

Den gode nyhed delte Trine Kjær Krogh også på Facebook. Straks strømmede positive kommentarer ind. På gruppen Autismeforeningen har 696 i skrivende stund trykket synes godt om, og 65 har lagt en kommentar til familien.

»Folk er lettede. Når systemet kommer os i møde, giver det håb til alle pårørende om, at der kan ske forandringer. Det er glædeligt for alle,« siger hun.