Sebastian Klein gør ekstremt sjældent fund: »Det er fuldstændig sindssygt«

Sebastian Klein har gjort et usædvanligt fuglefund på Christiansø. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tv-værten Sebastian Klein svæver i disse timer på en lyserød sky.

Som ivrig fuglekigger tog han mandag til Christiansø øst for Bornholm i håb om at finde nogle sjældne fugle - og det lykkedes til fulde.

Kort efter sin ankomst opdagede han nemlig et eksemplar af en lille løvsanger-art, der aldrig før er set i Danmark. Faktisk er den så sjælden på disse kanter, at den aldrig før er registreret i Europa.

»Det er fuldstændig sindssygt. Faktisk latterligt fantastisk. I dag er det myldret til Christiansø med andre fuglekiggere helt fra Nordjylland og Sønderjylland, og de er også så glade og taknemmelige, at de kysser mig i røven. Det er helt, som det skal være,« griner Sebastian Klein.

Den lille asiatiske spurvefugl af arten Sinkiang-Løvsanger var aldrig før set i Europa, indtil Sebastian Klein mandag opdagede den på Christiansø. Fuglen her er fotograferet i Indien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Paul Patrick Cullen.

Den lille asiatiske spurvefugl af arten Sinkiang-Løvsanger var aldrig før set i Europa, indtil Sebastian Klein mandag opdagede den på Christiansø. Fuglen her er fotograferet i Indien.

Der er tale om fuglen Sinkiang-Løvsanger (phylloscopus griseolus), som normalt holder til i Centralasien. Det gør fuglen så interessant for fuglekiggere i hele Europa, at selv spanske og engelske ornitologer allerede har kontaktet Sebastian Klein, fordi de påtænker at tage til Christiansø for at se den lille fugl.

Mens mange andre hit-jægere på denne tid af året tager til Skagen i håb om at se sjældne fugle, har Sebastian Klein de sidste fem år trukket modsat i slutningen af maj og taget til Christiansø.

»Jeg vil gerne finde mine egne fugle og opleve rushet ved selv at finde noget sjældent. Det giver et adrenalinkick. Jeg har før haft held til at finde noget sjældent, men det her slår jo ALT,« fortæller han ivrigt til BT, mens han tirsdag middag står sammen med en snes nytilkomne ornitolger på Christiansø og beundrer den lille, store sensation.

»Det er uden tvivl den sjældneste fugl, der nogensinde er set i Danmark. Og det er faktisk bare en lille brun og kedelig satan, der vel bare vejer omkring 10 gram.«

»Det er enhver fuglekiggers våde drøm at finde noget, der er så absurd sjældent som det her. Det er fuldstændig ubeskriveligt at have fundet den her,« siger Sebastian Klein, der har kigget på fugle siden drengeårene.

»Det kan ikke være bedre, og det er jo faktisk lidt et problem nu, for jeg vil aldrig nogen sinde kunne finde en fugl, der er så god som den her. Det er aldrig før sket, at der er i Danmark er set en fugl, der ikke er set andre steder i Europa. Og det er formentlig eneste gang, at det kommer til at ske. Og det bedste af det hele er - og det kan ikke understreges nok - at JEG har fundet den,« lyder det fra den storkvidrende ornitolog.

Tv-værten Sebastian Klein har som fuglekigger oplevet både løgn, mistro og sågar dødstrusler i ornitologernes indbyrdes dyst om at have set flest fuglearter. Arkivfoto: Bax Lindhardt Fold sammen
Læs mere
Foto: BAX LINDHARDT.

Han er nu oppe på at have 305 såkaldte ædelarter i Danmark - altså fuglearter, som han selv har fundet og artsbestemt uden at andre har hjulpet.

»Normalt ville jeg fejre en ny art med maner, men det her har været så stort, at det nærmest har været en rystende oplevelse. Jeg har været så nervøs, at jeg foreløbig ikke har kunnet håndtere at fejre det. Jeg er faktisk dybt underspillet i dag,« hævder Sebastian Klein.