Se tallene: Politiet har skovlet penge ind i bøder under nedlukningen

Politiet har fra nedlukningen af landet i marts til og med april udstedt færre bøder sammenlignet med samme periode tidligere år. Men summen af de samlede bøder er ikke meget anderledes, viser en aktindsigt.

Politiet har under coronakrisen udstedt færre bøder – men det samlede provenu fra bøderne har ikke været drastisk lavere end i tidligere år i samme periode. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Nedlukningen af store dele af Danmark har haft og har fortsat enorm indflydelse på rigtig mange ting i vores samfund.

Dog tilsyneladende ikke på politiets evner til at skrabe penge ind på udstedelse af bøder. Det viser tal fra Rigspolitiet, som Berlingske har fået aktindsigt i.

11. marts oplyste statsminister Mette Frederiksen (S), at en større nedlukning af landet skulle blive en realitet.

»Vi har som myndigheder, borgere og land en vigtig opgave. Vi skal undgå, at for mange bliver smittet på én gang. Det går allerede hurtigt, det går for hurtigt,« sagde statsministeren på et pressemøde om aftenen.

Meget er sket siden, men nedlukningen betød, at mange arbejdede hjemmefra, at virksomheder lukkede ned, at elever og studerende ikke gik i skole eller på uddannelse.

Berlingske har søgt om tal for, hvor mange bøder, der er blevet udskrevet fra nedlukningen 11. marts til 27. april, som var datoen for anmodningen. Samtidig er der søgt om tallene fra 2017, 2018 og 2019.

Tallene kan ses i faktaboksen nedenfor:

I år beløber politiets bøder sig til 260,2 millioner kroner til statskassen, og det er ikke så langt fra, hvad de hentede ind i 2019, som tegnede sig for 298,5 millioner kroner.

I 2017 udstedte politiet 118.565 bøder, som dog kun beløb sig til 172,9 millioner kroner.

Dermed kan man konkludere, at bøderne for 2020 har været mere kostelige, for her blev der blot udstedt 80.683 bøder – altså knap 38.000 færre end i 2017.

Under coronakrisen har der været særlige regler og restriktioner som blandt andet forsamlingsforbud, åbningsforbud og opholdsforbud. Alle sammen restriktioner, som kan udløse ganske dyre bøder, hvis de bliver overtrådt.

Hvis virksomheder har overtrådt det midlertidige lukkekrav, er bøden for små- og mindre virksomheder, mellemstore virksomheder og store virksomheder henholdsvis 10.000, 20.000 og 40.000 kroner. For tredjegangstilfælde lyder bøderne for virksomhederne på henholdsvis 30.000, 60.000 og 150.000 kroner.

Berlingske forsøger at få en kommentar fra Rigspolitiet om, hvorvidt coronarestriktionerne har haft indflydelse på bødernes samlede sum i 2020.

Selv om coronakrisen har sat en stopper for mange af politiets normale opgaver, tyder det på, at betjentene ikke har haft mindre travlt. 22. maj skrev Berlingske, at omfanget af overarbejdstimer for landets betjente – såkaldte »tilgodehavende frihed opgjort i timer« – ikke er blevet mindre under krisen på trods af, at politiet har været forskånet for træde til ved eksempelvis værtshusslagsmål og fodboldoptøjer.

Af politiets offentlige registre fremgik det, at landets 11.187 polititjenestemænd tilsammen har opsparet 1.398.561 timers frihed i april, knap 100.000 timer mere end i januar.