Se og Hør vil undgå skandaler med ny whistleblower-ordning

For at forhindre nye skandaler som den med tys-tys-kilden har Aller indført fem nye retningslinjer, der skal genskabe tilliden til ugebladet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Færre paparazzi-billeder, en whistleblower-ordning og flere historier, hvor hovedpersonen selv kommer til orde. Det er nogle af de tiltag, som Aller har indført for at gøre op med den kultur, der ledte til Se og Hør-skandalen med den såkaldte tys-tys-kilde.

Grundlæggende handler det om at genoprette tilliden til både læsere og kilder, fastslår Se og Hørs chefredaktør, Niels Pinborg:

»Det er et langt, sejt træk. Der gik et skår af tilliden med tys-tys-kilden, som har betydet, at vi har skadet vores omdømme, og ligesom når kæresten har knaldet udenom, er det kun tid, der kan læge de sår.«

For at undgå en gentagelse af skandalen med den meget omtalte kilde, som lækkede kendte og kongeliges kreditkortoplysninger til ugebladet, har Aller indført en såkaldt Whistleblower-ordning. Det betyder, at ansatte kan fortælle den øverste ledelse om ulovligheder uden at frygte for deres job.

»Man vil ikke komme i en situation igen, hvor nogle chefer enten opretter en aftale med en tys-tys-kilde eller noget lignende ulovligt, uden at medarbejdere har et sted at gå hen med deres viden, uden at de skal frygte for deres job,« siger Niels Pinborg.

Derudover strammer Aller det etiske regelsæt og sætter mere fokus på de presseetiske regler. De er allerede en del af hverdagen på Se og Hør, forsikrer Niels Pinborg:

»Men ved at sætte fokus på dem, minder vi hinanden om dem i hverdagen.«

Chefredaktøren kalder samtidig de nye tiltag for et opgør med relanceringen af ugebladet i 2012, som blandt andet indførte begrebet »stærk sladder«.

»Man lovede simpelthen læserne, at der hver uge ville være en historie, der rigtig gik til den. De historier hænger ikke på træerne, og det krævede, at der blev lavet paparazzi altid. Nu har vi lukket paparazzi-gruppen og bruger kun den metode, når den har et klart formål,« siger Pinborg.

Han forsikrer dog, at Se og Hør fortsat vil være leveringsdygtig i sladder om de kendte og kongelige:

»Men jeg blev ansat til at lave et mere positivt blad, der var knap så dumt og bevidst grænseoverskridende.«